Πώς να απαντήσετε σωστά στις 7 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης

Πώς να απαντήσετε σωστά στις 7 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης

Οι ερωτήσεις των συνεντεύξεων δεν είναι τόσο ευθείς όσο φαίνονται και έστω και μια λανθασμένη απάντηση μπορεί να σας βγάλει από τον ανταγωνισμό για μια θέση εργασίας. Το δίδαγμα της ιστορίας; Να είστε έτοιμοι να διαβάσετε πίσω από τα συμφραζόμενα.

Οι 7 Πιο Συνηθισμένες Ερωτήσεις Συνέντευξης

Παρακάτω παρατίθενται οι επτά πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνεντεύξεων, τι πραγματικά ρωτάει ο Υπεύθυνος Προσλήψεων και πώς πρέπει να απαντάτε:

1. «Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς»

Τι πραγματικά ρωτάει ο Υπεύθυνος Προσλήψεων…

«Πώς σχετίζεται η εκπαίδευση, η προϋπηρεσία και οι επαγγελματικές σας φιλοδοξίες με τη συγκεκριμένη θέση;»

Πώς να απαντήσετε: Επιλέξτε να μοιραστείτε βασικές πληροφορίες εργασίας και εκπαίδευσης που δείχνουν στον Υπεύθυνο Προσλήψεων γιατί είστε ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση και την εταιρία.

Για παράδειγμα, ένας απόφοιτος μπορεί να πει, «Είμαι απόφοιτος του X Πανεπιστημίου, όπου ειδικεύτηκα στο Y και ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση στην εταιρία Z. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου, ασχολήθηκα με αυτό κι αυτό (ονομάστε επιτεύγματα που ταιριάζουν στη θέση εργασίας), τα οποία ισχυροποίησαν το ενδιαφέρον μου για αυτή τη δουλειά».

2. «Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;»

Τι πραγματικά ρωτάει ο Υπεύθυνος Προσλήψεων …

«Ταιριάζει η συγκεκριμένη θέση με τους μακροπρόθεσμους επαγγελματικούς σας στόχους; Έχετε μακροπρόθεσμους επαγγελματικούς στόχους;»

Πώς να απαντήσετε: ΜΗ ΠΕΙΤΕ ότι δεν ξέρετε (ακόμα και αν δεν ξέρετε) και μην εστιάσετε στη προσωπική σας ζωή (είναι ωραίο που θέλετε να παντρευτείτε, αλλά, είναι άσχετο). Δείξτε στον εργοδότη ότι έχετε σκεφθεί την επαγγελματική σας διαδρομή και ότι οι στόχοι σας ταιριάζουν στη θέση εργασίας.

3. «Ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμά σας;»

Τι πραγματικά ρωτάει ο Υπεύθυνος Προσλήψεων …

«Έχετε αυτο-αντίληψη; Γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιωθείτε και ενδιαφέρεστε να το κάνετε;»

Πώς να απαντήσετε: Ένας καλός τρόπος να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση παραθέτοντας πραγματική ανατροφοδότηση που λάβατε στο παρελθόν. Για παράδειγμα, ίσως το πρώην αφεντικό σας σας υπέδειξε να βελτιώσετε τις δεξιότητες παρουσίασής σας.

Παραθέστε το γεγονός και έπειτα ενημερώστε τον εργοδότη πώς βελτιωθήκατε ως προς αυτό. Αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να χαλάσει την εικόνα σας («Δε μου αρέσει να δουλεύω με άλλους ανθρώπους») ή τυπικές απαντήσεις («Είμαι τελειομανής και δουλεύω πολύ σκληρά»).

Δείτε επίσης: Απαντήστε έξυπνα στην πιο δύσκολη ερώτηση σε συνέντευξη: «Ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμη σας?»

4. «Τι σας κινητοποιεί να αποδίδετε;»

Τι πραγματικά ρωτάει ο Υπεύθυνος Προσλήψεων …

«Εργάζεστε σκληρά;» θα χρειαστεί να σας πιέζω για να προσφέρετε ποιοτική εργασία;»

Πώς να απαντήσετε: Οι ιδανικοί εργαζόμενοι έχουν εσωτερικά κίνητρα, οπότε απαντήστε στον Υπεύθυνο Προσλήψεων ότι βρίσκετε κίνητρο στο να εργάζεστε προς ένα στόχο, στο να συνεισφέρετε σε μια ομαδική προσπάθεια, και/ή στο να αναπτύσσετε τις ικανότητές σας. Προσφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα που υποστηρίζουν την απάντησή σας.

Εντέλει, ακόμα και αν αληθεύει, μην πείτε στον εργοδότη ότι κινητοποιήστε από υλικές απολαβές ή από το φόβο της τιμωρίας.

5. «Αναφερθείτε σε μια περίπτωση που αποτύχατε»

Τι πραγματικά ρωτάει ο Υπεύθυνος Προσλήψεων …

«Πώς αντιμετωπίζετε την αποτυχία; Μαθαίνετε από τα λάθη σας; Έχετε αντοχές;»

Πώς να απαντήσετε: Παρόμοια με την ερώτηση του «μεγαλύτερου ελαττώματος», πρέπει να δείξετε πώς μετατρέψατε μια αρνητική εμπειρία σε μάθηση.

Για να το κάνετε αυτό, αναγνωρίστε μια από τις αποτυχίες σας, αναλάβετε την ευθύνη γι αυτήν και εξηγήστε πώς βελτιωθήκατε ως αποτέλεσμα αυτής. Μην απαντήσετε ότι δεν έχετε αποτύχει ποτέ, μη ρίξετε τις ευθύνες αλλού και μη χαλάσετε την εικόνα σας («Απέτυχα στο τεστ χρήσης ουσιών…»)

6. «Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;»

Τι πραγματικά ρωτάει ο Υπεύθυνος Προσλήψεων …

«Ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη θέση εργασίας; Ταιριάζετε με την εταιρία;»

Πώς να απαντήσετε: Ο στόχος σας είναι να δείξετε πώς εσείς και η εταιρία ταιριάζετε από άποψη φιλοσοφίας και δεξιοτήτων. Συζητήστε για το τι έχετε μάθει για την εταιρία, υπογραμμίζοντας πώς ευθυγραμμίζεστε με την αποστολή της, την κουλτούρα και τη φήμη της.

Έπειτα, αναφερθείτε στο πώς θα επωφεληθείτε επαγγελματικά από τη θέση εργασίας και πώς θα επωφεληθεί η εταιρία από εσάς.

7. «Πόσοι καναπέδες υπάρχουν στην Ελλάδα;»

Τι πραγματικά ρωτάει ο Υπεύθυνος Προσλήψεων …

«Μπορείτε να σκεφθείτε στο πόδι; Αντέχετε τη πίεση; Έχετε κριτική σκέψη;»

Πώς να απαντήσετε: Όταν αντιμετωπίζετε μια φαινομενικά εξωφρενική ερώτηση σαν και αυτή (υπάρχουν πολλές τέτοιες – ρωτήστε οποιονδήποτε πέρασε από συνέντευξη στη Google πριν το Δεκέμβριο), είναι σημαντικό να μην πιαστείτε εξ’ απήνης.

Αντισταθείτε στη τάση να πείτε στον εξεταστή ότι η ερώτηση είναι ηλίθια και άσχετη και αντ’ αυτού δείξτε του τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων που εφαρμόζετε. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, θα μπορούσατε να μιλήσετε για το πόσοι άνθρωποι ζουν στην Ελλάδα, που βρίσκει κανείς καναπέδες (σε σπίτια, ξενοδοχεία, καταστήματα), κτλ.

Όπως και με τα υπόλοιπα μέρη της διαδικασίας αίτησης για εργασία, μια καλή ιδέα είναι να λάβετε ανατροφοδότηση από την οικογένεια, τους φίλους και πρώην συναδέλφους. Προβάρετε τις απαντήσεις σας σε κάθε ερώτηση με τουλάχιστον 2 άτομα, και αναθεωρήστε με βάση την ανατροφοδότησή τους.

Η Σειρά Σας

Ποιες είναι οι δικές σας συμβουλές συνέντευξης; Προτείνετε απαντήσεις σε αυτές και άλλες συνηθισμένες ερωτήσεις συνεντεύξεων!

*Δημιουργήστε το δικό σας επαγγελματικό βιογραφικό στο Topcvmakers.com και κερδίστε τις εντυπώσεις στην αγορά εργασίας.

Φτιάξε το βιογραφικό σου

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.