Μάθε, πως να μη σε…πατούν!

Μάθε πως να μη σε πατούν

Το περιβάλλον της εργασίας είναι κι αυτό μέρος της ζωής.

Πόλεμος, ..έξω; Πόλεμος, …μέσα! Ότι συναντάμε έξω στις διάφορες ανθρώπινες σχέσεις το ζούμε καθημερινά και στο εργασιακό μας περιβάλλον. Κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να εξουσιάζουν, – θαρρείς πως γεννήθηκαν έτσι – άλλοι υπακούν, άλλοι εκτελούν, άλλοι “κρύβονται”, άλλοι σπέρνουν ζιζάνια, άλλοι είναι υποστηρικτικοί, συναδελφικοί, ομόψυχοι. Η λίστα συνεχίζεται επί μακρόν. Πολλοί άνθρωποι, πολλές προσωπικότητες. Πολλές αναταράξεις.

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, προκύπτει όταν εκεί που υπάρχει έντονη – ας την ονομάσουμε … διάδραση, υπάρχει και εξάρτηση. Είναι το ίδιο να μαλώνεις με ένα συνάδελφο σου ή έναν προμηθευτή σου και το ίδιο είναι να μαλώνεις με το αφεντικό σου; Συνήθως, σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση πρέπει να σκέφτεσαι σαν …βοσκός: Μετράς μέχρι το 200, δηλ 1,2,3,….200 κατσικάκια και μετά, ως δια μαγείας, σου περνούν τα νεύρα. Απλό;

Πως αλλιώς μπορείς να αποφύγεις μια κρίσιμη διαμάχη, να μη διακινδυνεύσεις τη δουλειά σου, την ποιότητα ζωής σου; Σε ποιόν αρέσει μια ωραία ημέρα, να τον φωνάξει έξαλλος ο διευθυντής του και να του ζητήσει εξηγήσεις για αυτά που έκανε και που δεν έκανε;

Ας δούμε τα πράγματα ψύχραιμα κι ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, τα παρακάτω:

1. Συνειδητοποίησε πως δε φταις εσύ!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο διευθυντής σας, ο προϊστάμενος ή το αφεντικό σας μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι έξαλλος.

• Κάποιοι πελάτες της εταιρίας, ενδεχομένως, να μην πλήρωσαν…
• Κάτι έγινε στο δρόμο με τα φορτηγά της εταιρίας και χάθηκαν εμπορεύματα μεγάλης αξίας…
• Ο καλύτερος προμηθευτής σας υπόγραψε με τον κυριότερο ανταγωνιστή…

Αξίζει τον κόπο να χάνετε εσείς τον ύπνο σας, να καταστρέφετε την ημέρα και τη νύχτα σας, για λόγους που δεν γνωρίζετε και που δεν φταίτε; Εστιάστε στα δικά σας επιτεύγματα, νιώστε τα, χαρείτε τα και ξεχάστε – με διαλογισμό – τα παράπλευρα κακώς κείμενα.

2. Βλέπε τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα κι όχι, όπως θα ήθελες να είναι!

Δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που δεν γνωρίζετε. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να κάνετε check in και να δώσετε προσοχή στο τι φοβάστε. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας: Ο φόβος που αισθάνεστε για το αφεντικό σας βασίζεται σε κάποια άλλη δική σας εργασία στο παρελθόν; Ή είναι, πραγματικά, γιατί το εκπέμπει το συγκεκριμένο άτομο;

Ποιος δεν θα είχε φόβο, μετά από μια τρομακτική εργασιακή εμπειρία; Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό να φτάσουμε στην ρίζα του κακού. Εμβαθύνετε. Ένας δημιουργικός τρόπος να καταλάβεις και να κατανοήσεις τι σου συμβαίνει, είναι μέσω του γραψίματος. Κάντε μια λίστα από τους φόβους σας και τι σας λένε αυτοί οι φόβοι. Είναι κάποιες ανησυχίες, φόβοι που τους κληρονομήσατε από τον ένα από τους δύο γονείς σας; Μήπως με την παρατήρηση ήρθε και η ώρα να καταλάβετε ότι είναι λάθος να κουβαλάμε τις εμπειρίες άλλων και πως πρέπει να ζούμε τη δική μας ζωή – χωρίς προκαταλήψεις;

3. Και οι εργοδότες έχουν ψυχή!

Άνθρωποι είναι κι αυτοί.

Για τους περισσότερους από εμάς, θα υπάρξουν στιγμές, όπου η παρουσία, τα λόγια ή η συμπεριφορά του αφεντικού θα μας είναι δυσάρεστη. Κάποιες στιγμές μπορεί να μας αντιμετωπίζει με λιγότερο σεβασμό από ό, τι πιστεύουμε ότι μας αξίζει. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, η αντίδρασή είναι δικαιολογημένη, αλλά, τις περισσότερες φορές η συμπεριφορά του απορρέει από την υπόλοιπη ζωή του. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι σχεδόν τίποτα στο χώρο εργασίας δεν είναι προσωπικό.

Ρωτήστε τον εαυτό σας αν το αφεντικό σας συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο και σε άλλους, είτε συνεργάτες, είτε φίλους, είτε προμηθευτές. Θα καταλάβετε ότι, μάλλον, αυτό είναι χούι του… . Με την παρατήρηση διαπιστώνετε ότι δεν έχει κάτι συγκεκριμένα μαζί σας.

Αν τώρα πραγματικά κάτι έχει συμβεί μεταξύ σας, ζητάτε προσωπική συνάντηση μαζί του και στο meeting μπορείτε ευθέως να ρωτήσετε: “Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει κάτι που σας στενοχώρησε. Μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό; Μπορώ να ξέρω ποιο είναι το πρόβλημα και να προσπαθήσω να επανορθώσω; ‘…Η να σας εξηγήσω για ποιόν λόγο, έκανα ότι έκανα;’’
Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα, αλλά έχει πάντα καρποφόρα αποτελέσματα.

4. Γίνε όσο πιο πολύ μπορείς ….αναντικατάστατος!

Ίσως, ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε το φόβο σας για το αφεντικό σας είναι να δημιουργήσετε μια στενότερη σχέση με αυτόν ή αυτήν ώστε να φτάσετε στο σημείο όπου θα νιώσετε ότι είστε αναντικατάστατος. Αυτό, πρέπει να γίνει μέσα από τη συναναστροφή σας μαζί του. Στην πραγματικότητα, δε σημαίνει ότι πρέπει να μένετε μέχρι αργά τα βράδυ στο γραφείο ή να πηγαίνετε στη δουλειά και τα Σαββατοκύριακα!

Μπορείτε, όμως, να διευκολύνετε τον ίδιο κάνοντας μια έστω προσωπική δουλειά για εκείνον, δίνοντας του χρόνο να απαλλαγεί από επιπλέον φόρτο εργασίας. Θα το εκτιμήσει και θα σας ανταμείψει με κάποιον τρόπο.

Πώς; Για να καταλήξετε με ποιόν τρόπο μπορείτε να του φανείτε χρήσιμος και να τον κάνετε ευτυχισμένο πρέπει να παρατηρήσετε τη ζωή του βήμα βήμα… Ποιοι είναι οι στόχοι του; Ποιες είναι οι προτεραιότητες του; Τι θεωρεί σημαντικό; Ποια είναι τα προβλήματα που επείγεται να λύσει άμεσα; Βοηθήστε τον…και αυτός είναι ο τρόπος να του γίνεται αναντικατάστατος!

5. Δημιούργησε μια Ισχυρή Εταιρική Ταυτότητα

Ο καλός μας εαυτός είναι κοινωνικός, θέλει να αρέσει σε όλους. Ποιος άνθρωπος, ποιο στέλεχος δεν θέλει να είναι αποδεκτός; Ο άλλος μας εαυτός είναι αυτός που φοβάται να μην αρέσει. Το επαγγελματικό μας προφίλ μας καθορίζει, όπως μας καθορίζει και η εν γένει συμπεριφορά μας. Δημιουργεί είτε κινητικότητα, είτε αδράνεια γύρω από το όνομα μας. Φτιάχνοντας, λοιπόν, μια πολύ δυνατή εικόνα γύρω από εμάς, περιφρουρούμε εαυτούς από κουτσομπολιά και παρανοήσεις – από όπου κι αν προέρχονται. Είμαστε αλώβητοι, γιατί είμαστε και νιώθουμε δυνατοί. Μη φοβάστε. Ο φόβος είναι παράθυρο προσωπικής δύναμης, εάν του δώσετε τη σωστή σημασία. Αφήστε τις ανασφάλειες και βαδίστε σταθερά στο μονοπάτι της δικής σας προσωπικής ανάπτυξης. Λειτουργούν η δύναμη και η δημιουργία σαν ισχυρές, αόρατες ασπίδες προστασίας. Ασχολούμαστε με το να παράγουμε ιδέες και όχι με το να καταστρέφουμε σχέσεις.

*Ενημερωθείτε για όλες τις Συμβουλές Καριέρας στο Topcvmakers.com, και δημιουργήστε το δικό σας επαγγελματικό βιογραφικό, εύκολα και γρήγορα!

Φτιάξε το βιογραφικό σου

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.