Ο καλύτερος οδηγός follow up – μετά από μία συνέντευξη

Ο καλύτερος οδηγός follow up - μετά από μία συνέντευξη

Γνωρίζοντας πώς να δώσετε συνέχεια μετά από μία ή περισσότερες συνεντεύξεις, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ακόμη και στον πιο έμπειρο αναζητητή εργασίας.

Follow-up Συνέντευξης – Checklist

Εδώ είναι μια λίστα από πράγματα ή δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μετά τη συνέντευξη για να δείξετε το ενδιαφέρον σας στους πιθανούς εργοδότες.

1. Βρείτε το επόμενο βήμα

Θα πρέπει πάντα να ρωτάτε ποιο είναι το επόμενο βήμα.

Μια από τις πιο αποθαρρυντικές καταστάσεις είναι να πιστέψουμε πως μια συνέντευξη πήγε καλά – και να μην ακούσουμε τίποτα πίσω από αυτή την εταιρεία. Ένας τρόπος για να αντισταθμίσετε αυτή την κατάσταση είναι να πάρετε μια προφορική δέσμευση ως προς τα επόμενα βήματα.

Εάν η εταιρεία λέει ότι θα επικοινωνήσει μαζί σας το αργότερο μέχρι την επόμενη Τετάρτη – ξέρετε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε με ασφάλεια μαζί τους από την επόμενη Πέμπτη, στην περίπτωση που δεν έχετε απάντηση από τους ίδιους.

2. Μη σκέφτεστε το χειρότερο

Αν δεν έχετε απάντηση από την εταιρεία της επιλογής σας μετά από μία συνέντευξη, σας παρακαλώ να μην υποθέσετε ότι δεν ενδιαφέρονται για εσάς και ποτέ μην σκεφτείτε να ενεργήσετε όταν είστε ενοχλημένος ή αμυνόμενος. Αφήστε κάποια σύντομα, φιλικά, επαγγελματικά μηνύματα επιβεβαιώνοντας το συνεχές ενδιαφέρον σας στην εταιρία.

3. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας

Μην ταλαιπωρείστε – να είστε ανθεκτικοί. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη διαίσθησή σας με βάση τα άτομα και την εταιρική κουλτούρα που υπάρχει σε κάθε εταιρία έτσι ώστε να ξέρετε πόσο επιθετικά ή όχι πρέπει να δράσετε μετά από μια συνέντευξη. Ορισμένες εταιρείες αγαπούν επιθετικό follow-up μετά τη συνέντευξη, καθώς είναι μέρος της κουλτούρας τους. Άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να το βρουν αυτό, απωθητικό.

4. Αφήστε ένα ωραίο ηχητικό μήνυμα follow-up

Μπορείτε να πείτε κάτι σαν: “Γεια σας κ. Μακρή, είμαι ο Νίκος Παπαδόπουλος. Είναι Τετάρτη πρωί και πήρα να επιβεβαιώσω την αρχική μας συνάντηση, είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα έχουμε αυτή την συνάντηση. Θα είμαι στο γραφείο όλη μέρα σήμερα. Ο αριθμός μου είναι 210-555-1212. Σας ευχαριστώ και ανυπομονώ πραγματικά να τα ξαναπούμε από κοντά.” Μην τους πείτε ότι θα καλέσετε και πάλι, αν δεν σας απαντήσουν. Μπορεί να περιμένουν να κάνετε ακριβώς αυτό!

Δείτε επίσης: 3 συμβουλές συνέντευξης για να κερδίσετε τη δουλειά

5. Στείλτε μια ευχαριστήρια επιστολή

Θεωρώ ότι ένα γράμμα μέσω ταχυδρομείου είναι προτιμότερο από ένα e-mail , εδικά όταν πρόκειται για μια ευχαριστήρια επιστολή. Ο καλύτερος τρόπος που έχουμε βρει για να γράψετε μια ωραία ευχαριστήρια επιστολή μετά τη συνέντευξη είναι το περιεχόμενο της να αντανακλά, να συνοψίζει και να επαναλαμβάνει τα βασικά σημεία που συζητήθηκαν στη συνέντευξη.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να έχετε ζητήσει το δικαίωμα από τον υπεύθυνο προσλήψεων να κρατάτε σύντομες σημειώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σας. Τα κυριότερα πράγματα που πρέπει να κρατήσετε από τη συνέντευξη είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρία, το είδος του ατόμου που ψάχνουν για τη συγκεκριμένη θέση και κάτι θετικό που μοιράστηκαν για εσάς, καθώς και τις δυνατότητες υποψηφιότητά σας για τη θέση αυτή. Κρατήστε το e-mail σας σύντομο – κάτω από 200 λέξεις. Ναι, σωστά διαβάσατε!

6. Συμπεριλάβετε ένα “Υ.Γ.” στην Επιστολή follow-up

Ξέρετε τι διαβάζετε πάντα σε μια επιστολή; Το Υ.Γ. ή υστερόγραφο. Εάν έχετε την ευκαιρία να γράψετε ένα, είναι μια καλή ιδέα. Πρέπει όμως να είστε βέβαιος πως το Υ.Γ. σας λέει κάτι αρκετά σημαντικό για να το διαβάσει ο μελλοντικός σας εργοδότης. Δεν χρειάζονται δηλώσεις όπως “Υ.Γ.  : Σας ανέφερα ότι είμαι ομαδικός παίκτης ;”

7. Στείλτε μια Λίστα από Μικρές Μαρτυρίες

Οι Συστατικές Επιστολές και οι Αναφορές άλλων ανθρώπων έχουν σχεδόν πάντα μεγαλύτερο αντίκτυπο από οποιοδήποτε άλλο κομμάτι πληροφοριών μπορούμε να δώσουμε σε έναν πιθανό εργοδότη. Αυτό συμβαίνει διότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από μια τρίτη πηγή, η οποία πιστοποιεί και επικυρώνει αυτά που πιθανώς είπατε στη συνέντευξή σας.

Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη του εργοδότη προς το πρόσωπο σας γρηγορότερα από κάθε άλλη μέθοδο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αρκεί να πούμε ότι – εάν έχετε μια σελίδα από μαρτυρίες τρίτων για τα επιτεύγματά σας μπορείτε να την αφήσετε μετά τη συνέντευξη ή να την επισυνάψετε στην ευχαριστήρια επιστολή που θα στείλετε.  Αποτελεί μια από τις σοφότερες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε στην αναζήτηση εργασίας σας. Θα “σφραγίσει τη συμφωνία” να το θέσουμε έτσι απλά.

Αυτές οι συμβουλές έχουν βοηθήσει χιλιάδες άτομα που αναζητούν εργασία να επιτύχουν τους στόχους τους στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία ευκολότερα και ταχύτερα και ξέρω ότι θα σας βοηθήσει πάρα πολύ κι εσάς. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην αναζήτηση εργασίας σας!

*Δείτε ακόμη περισσότερες συμβουλές για μια επιτυχημένη καριέρα στο Blog των Topcvmakers.com και επικοινωνείστε μαζί μας μέσω του Online Support για μια Συμβουλευτική Καριέρας σε θέματα Συνέντευξης για να εντυπωσιάσετε τον επόμενο σας εργοδότη.

Comments

comments

Katerina Zarogiannopoulou