Πώς να παρουσιάσετε τις δεξιότητες σας στο βιογραφικό σας

Πώς να παρουσιάσετε τις δεξιότητες σας στο βιογραφικό σας

Η απόφαση να κάνετε μια αλλαγή σταδιοδρομίας είναι μια σκληρή απόφαση για τους περισσότερους ανθρώπους.  Ειδικά, αν είστε στη μέση του …δρόμου ή αλλάζετε καριέρα, σε άλλο τομέα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνεστε σαν να πρέπει να γυρίσετε πίσω το χρόνο, ξεκινώντας από ένα χαμηλότερο επίπεδο, μαζί με ασκούμενους ή entry-level επαγγελματίες, με χαμηλότερες αμοιβές από αυτές που εσείς συνηθίζετε να παίρνετε.

Αυτό πολλές φορές είναι μια αναγκαστική απόφαση στην οποία πολλοί καταλήγουν για να επιτύχουν: καινούργια εμπειρία, μεγαλύτερη ικανοποίηση και καλύτερη ποιότητα ζωής φέρνοντας σε ισορροπία τη ζωή και την εργασία τους.

Αυτή η κατάσταση απαιτεί ένα διαφορετικού είδους βιογραφικό – ένα που να είναι γραμμένο με βάση τις δεξιότητες, αντί να είναι εστιασμένο στην εκάστοτε βιομηχανία. Έτσι, όταν κάνετε μια αλλαγή στην καριέρα σας, θα πρέπει να αποδείξετε στον εργοδότη σας ότι έχετε μεταβιβάσιμες εμπειρίες και δεξιότητες που θα σας εξασφαλίσουν την επιτυχία στη νέα σας εργασία.

1. Πώς να παρουσιάσετε τις δεξιότητες σας στο βιογραφικό

Το κύριο βάρος του βιογραφικού σας δεν θα πρέπει να πέφτει στο που εργαστήκατε, με ποιον και ποια είδη ευθυνών διαχειριστήκατε ή τα έργα που πραγματοποιήσατε. Μπορεί να μην υπάρχει καμία σχετική σύνδεση με τη νέα σας εργασία. Θα πρέπει να εστιάσετε στο βιογραφικό σας και να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην εμπειρία και στις δεξιότητες – με μια ευρύτερη έννοια – ώστε  να δείξετε πώς μπορεί αυτές να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για τη νέα σας θέση, ρόλο, πορεία.

Για παράδειγμα, ας πούμε πως ένας υποψήφιος ήταν επιτυχημένος δικηγόρος πνευματικής ιδιοκτησίας και τώρα θέλει να κάνει τη μετάβαση στις δημόσιες σχέσεις.Ο εργοδότης PR θα μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο για τις πρακτικές του νόμου ή για το εάν ο υποψήφιος εργάστηκε στην ΑΒΓ εταιρία ή για το εάν έφερνε πολλά κέρδη στην εταιρεία. Αυτό που θα ήταν σημαντικό είναι οι σχετικές δεξιότητες που έχει να προσφέρει, όπως η γραφή, η πειστική και αποτελεσματική επικοινωνία.

2. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση των εργοδοτών

Σκεφτείτε τις δεξιότητες και τις δυνάμεις που ένας εργοδότης θα επιθυμούσε να βρει σε έναν υποψήφιο και που εσείς τις έχετε  και μπορούν να υποστηριχθούν από την προηγούμενη σας δουλειά.

Για να πάρετε μια καλύτερη αίσθηση του ποιες δεξιότητες και  ποιες δυνάμεις είναι σημαντικές για τον εργοδότη σας, επανεξετάστε την αγγελία εργασίας και ανακαλύψτε τις πληροφορίες, πίσω από τις πληροφορίες – σχετικά με τα προσόντα που χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα.

Επίσης, δείτε τις περιγραφές των θέσεων εργασίας για τη συγκεκριμένη θέση από άλλους εργοδότες σε πίνακες εργασίας. Θα λάβετε μια συνολική αίσθηση από τα highlights. Εντοπίστε τις πρώτες 5-7 δεξιότητες που κάθε εργοδότης επιδιώκει.

Είστε στο σωστό δρόμο για την πολυπόθητη συνέντευξη και μια δουλειά που, επιτέλους, σας αξίζει.

3. Απογειώστε το βιογραφικό σας με σημεία για τις σχετικές δεξιότητες

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων επικοινωνίας σας στην κορυφή του βιογραφικού σας, δημιουργήστε ένα τμήμα με την επικεφαλίδα “Δεξιότητες”Εδώ θα σκιαγραφήσετε την ιδιαίτερη σχετική εμπειρία σας και τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες σας που έχετε να προσφέρετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε μια άμεση θετική εντύπωση στον εργοδότη σας και να φανείτε κατευθείαν κατάλληλος  για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

4. Ξέρετε …Τι χρησιμοποιείτε και …Πώς στο βιογραφικό σας;

Είστε σχεδόν στην αρχή της συμπλήρωσης του βιογραφικού σας σημειώματος.

Τώρα  πρέπει να συγκεντρωθείτε στις μεταβιβάσιμες δεξιότητες σας  – αυτές που αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες σε αντίθεση με τις κλαδικές, βιομηχανικές ή λειτουργικές σας γνώσεις.

Για παράδειγμα, εάν μεταφέρεστε από τη διαχείριση κατασκευαστικών έργων σε έναν ευρύτερο ρόλο, τότε κάποιες βασικές δεξιότητες σας θα πρέπει να συμπεριληφθούν όπως:

  • η  ικανότητα να διαχειρίζεστε ομάδες και εργολάβους,
  • η ικανότητα να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά σε προθεσμίες και
  • η ικανότητα να συμμορφώνεστε με εσωτερικούς και εξωτερικούς κανονισμούς.

Αυτές οι δεξιότητες είναι σχετικές με πολλές θέσεις εργασίας, εκτός από την κατασκευή έργων.

5. Ποιες δεξιότητες σας πρέπει να συμπεριλάβετε  – για να αλλάξετε καριέρα;

Αν πήρατε μαθήματα ή συμμετείχατε εθελοντικά σε εργασίες που ήταν σχετικές με τη νέα σας καριέρα, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάνετε μια θετική πρώτη εντύπωση. Δείξτε στον εργοδότη σας ότι έχετε πάρει την πρωτοβουλία να συνεχίσετε να βελτιώνετε τον εαυτό σας για τη συγκεκριμένη καριέρα και πως έχετε πραγματικό ενδιαφέρον για την είσοδο σας σε αυτό το νέο κομμάτι εργασίας. Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν δεξιότητες που έχετε, που δεν χρησιμοποιήθηκαν πλήρως στην προηγούμενη σας καριέρα και που πρέπει τώρα να επισημάνετε στο βιογραφικό σας.

Για παράδειγμα, είστε δίγλωσσοι, γνωρίζετε άπταιστα Ισπανικά και Αγγλικά; Αυτό αξίζει να σημειωθεί, εάν η πελατειακή βάση του μελλοντικού σας εργοδότη τυγχάνει να είναι πολυ-πολιτισμική. Αυτή την περίοδο στην αγορά εργασίας, πολλοί άνθρωποι θέλουν να μετακινηθούν και μετακινούνται σε άλλους τομείς από την αρχική εξειδίκευση τους με ένα σωστά προετοιμασμένο βιογραφικό. Ένα βιογραφικό με βάση τις δεξιότητες είναι επίσης μια αποτελεσματική προσέγγιση για όσους έχουν κενά εργασίας ή που μόλις τώρα αρχίζουν να εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.