10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην αρχή της καριέρας σου!

10-pragmata-pou-prepei-na-kaneis-stin-arxh-ths-karieras-sou

Γνωρίζω πολλούς νέους στην αγορά εργασίας που μόλις έχουν τελειώσει το πτυχίο τους και ψάχνουν να βρουν ποιο είναι το ιδανικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουν στην καριέρα τους. Δυστυχώς όμως, όλοι τους παρασύρονται και καταλήγουν σε δουλειές που δεν τους εκφράζουν, σε εταιρίες που δεν τους αντιπροσωπεύουν και με μισθούς που δεν καλύπτουν τις βασικές επιθυμίες τους, κάνοντας μια κακή αρχή στην καριέρα τους.

Γι’ αυτό το λόγο, γράψαμε 10 συμβουλές καριέρας για το τι θα πρέπει να κάνεις ως νέος στην αγορά εργασίας προκειμένου να είσαι επιτυχημένος στον τομέα σου και να έχεις την επιθυμητή εξέλιξη στον κλάδο σου:

1. Στόχευσε στην ανάπτυξή σου

Στην αρχή της καριέρας σου, η πρώτη εταιρία που θα επιλέξεις να εργαστείς είναι καθοριστική, οπότε θα πρέπει να φερθείς έξυπνα στην επιλογή σου. Είναι πολύ εύκολο να διαλέξεις την πιο γνωστή εταιρία ή την εταιρία που θα σου προσφέρει τα περισσότερα χρήματα, αλλά σε συμβουλεύω – να πας στην εταιρία όπου έχεις να μάθεις τα περισσότερα!

Πώς η εταιρία στην οποία δουλεύεις (ή σκοπεύεις να εργαστείς) αντιμετωπίζει, την επαγγελματική, αλλά και προσωπική εξέλιξη των υπαλλήλων της? Πώς η ομάδα που εργάζεσαι στην εταιρία σκοπεύει να αναπτυχθεί την ερχόμενη χρονιά και πως αναμένεται να είναι η χρονιά για ολόκληρη την εταιρία? Πολλοί νέοι υποψήφιοι στην αγορά εργασίας διαλέγουν την εταιρία στην οποία θα εργαστούν με βάση την τωρινή φήμη της εταιρίας αντί για τις πιθανές μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της εταιρίας. Όπως λένε, είναι διαφορετικό να είσαι ο 4ος υπάλληλος σε ένα επιτυχημένο start-up μετά την επιτυχία του και αλλιώς να είσαι ένας ακόμη υπάλληλος ανάμεσα σε χιλιάδες σε μεγάλες εταιρίες, προτού σταματήσουν να αναπτύσσονται τελείως.

2. Να μαθαίνεις καθημερινά κάτι καινούργιο

Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη να έχουν έναν μέντορα για να τους καθοδηγεί στην επαγγελματική τους καριέρα. Αντί να βρεις κάποιον που θα σε βοηθάει, θα σου λύνει προβλήματα και θα σε καθοδηγεί, κάνε το διάβασμα καθημερινή συνήθεια. Γράψε στο χαρτί τι βλέπεις, τι παρατηρείς και τι δουλεύει ή όχι στη δουλειά σου. Νομίζεις πως μπορείς να τα θυμάσαι όλα? Μάλλον όχι! Θα πρέπει να έχεις γραπτά όλες σου τις παρατηρήσεις για να έχεις μια σταθερή πορεία και μια προοπτική στο όραμα σου. Έπειτα, βρες ανθρώπους τους οποίους θαυμάζεις και έχεις πράγματα να πάρεις από αυτούς και παρακολούθησε τους, μάθε από αυτούς και συνέχισε να διαβάζεις άρθρα τους, βιβλία που έχουν διαβάσει αυτοί και τα νέα της αγοράς τα οποία παρακολουθούν αυτοί για να βρεθείς κι εσύ εκεί που έχουν βρεθεί αυτοί σε κάποια χρόνια.

3. Αγκάλιασε τα αδύνατα σημεία σου και δούλεψε για να τα βελτιώσεις

Σε κάθε θέση εργασίας και κλάδο, χρειάζεται να μαθαίνεις συνεχώς νέα πράγματα – και για να μπορέσεις να είσαι ανταγωνιστικός και σωστός στη δουλειά σου, θα πρέπει αυτή η συνήθεια να σου γίνει έμφυτη για το μέλλον.
Αντί να τρέχεις μακριά από τα πράγματα που σε φοβίζουν ή που νομίζεις ότι δεν κάνεις καλά, αγκάλιασε τα! Νομίζεις πως είσαι καλός στις λεπτομέρειες, αλλά συχνά δεν βλέπεις τη μεγαλύτερη εικόνα στα πράγματα? Βρες κάποιον συνεργάτη ο οποίος είναι καλός σε αυτό τον τομέα και μάθε τα μυστικά για να εξελιχθείς κι εσύ. Είναι πολύ εύκολο να παραμείνεις σε αυτά που ήδη γνωρίζεις, αλλά με το να σπρώχνεις συνεχώς τον εαυτό σου προς την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και ο χρόνος και η θέληση που βάζεις για να γίνεις καλός σε κάτι είναι αυτό που θα σε ξεχωρίσει από τους υπολοίπους στην καριέρα σου.

4. Η εξαιρετική δουλειά θα χτίσει το δίκτυο γνωριμιών σου

Το χτίσιμο ενός δικτύου γνωριμιών αντιμετωπίζεται πολλές φορές σαν μια εξωτερική δουλειά που είναι απαραίτητη να γίνει εκτός του χώρου εργασίας. Η αλήθεια είναι πως ο καλύτερος τρόπος δικτύωσης είναι η εξαιρετική δουλειά. Η συνεχής παροχή εξαιρετικών αποτελεσμάτων στο χώρο εργασίας σου, όχι μόνο θα σε αναδείξει και θα χτίσει το δίκτυο γνωριμιών σου, αλλά θα σε βοηθήσει να ανεβείς πιο γρήγορα τα σκαλοπάτια για τα ανώτερα επίπεδα ηγεσίας στην επιχείρηση.

5. Δούλεψε για το αποτέλεσμα, όχι την αναγνώριση

Οι περισσότεροι νέοι στην αγορά εργασίας έχουν το ίδιο παράπονο που όλοι μας έχουμε κρυφά μέσα μας. Κάποιος άλλος πήρε τη δόξα για τα δικά μας αποτελέσματα και «αυτό είναι άδικο». Είναι όντως άδικο κάποιος άλλος να παίρνει τα εύσημα για τον ιδρώτα που έριξες πάνω από ένα σοβαρό και χρονοβόρο project που ολοκλήρωσες, αλλά σκέψου πως η ζωή, όπως και η δουλειά, δεν είναι πάντα δίκαιη! Το σημαντικότερο όμως είναι πως η τύχη ευνοεί τους ικανούς και αυτούς που φέρνουν αποτελέσματα, οπότε σταμάτα να κλαψουρίζεις για τη δόξα και εστίασε στα αποτελέσματα. Η καριέρα σου θα δει τεράστια βελτίωση αν στοχεύεις πάντα το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

6. Η καριέρα σου είναι δική σου ευθύνη κι όχι του manager σου

Το αφεντικό στη δουλειά σου είναι ο συντονιστής στην επιχείρηση και μπορεί να σε καθοδηγήσει στους επαγγελματικούς στόχους σου, αν του το ζητήσεις. Αλλά όσον αφορά την καριέρα σου, εσύ είσαι αυτός που πρέπει να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Ζήτησε τι θέλεις εξ’ αρχής, δήλωσε τα ενδιαφέροντα σου και να παίρνεις συνεχώς feedback για όλες τις δραστηριότητες σου, ώστε να μπορείς να βελτιωθείς, όσο καιρό κι αν αποφασίσεις να μείνεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

7. Μάθε να βάζεις προτεραιότητες και να ενεργείς αναλόγως

Δες τι είναι σημαντικό στη δουλειά σου – τι είναι κύρια προτεραιότητα, για ποιο λόγο, και ποια projects μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την προτεραιότητα. Τα projects τα οποία ενέχουν μεγάλο ρίσκο, έχουν και μεγάλη ανταμοιβή και η δουλειά που έκανες γι’ αυτά θα ανταμειφθεί και στη μελλοντική σου καριέρα. Να είσαι ακριβής, σχολαστικός και λεπτομερής στη δουλειά σου – οι εργοδότες βλέπουν τους υπαλλήλους που δεν φοβούνται να αναλάβουν δύσκολα έργα και να τα φέρουν εις πέρας και οι υπόλοιποι υπάλληλοι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν δουλεύουν με έναν συνεργάτη που ξέρει να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.

8. Χρησιμοποίησε τα social media ως πλεονέκτημα

Οι περισσότεροι υποψήφιοι χρησιμοποιούν τα social media για να βρίσκουν φίλους και γνωστούς στο διαδίκτυο. Αλλά εσύ μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να γίνεις ορατός στους μελλοντικούς εργοδότες σου. Αρχικά, σβήσε ή απόκρυψε τις ακατάλληλες φωτογραφίες από το προφίλ σου, ειδικά τις φωτογραφίες από τα μεγάλα party της σχολής σου. Έπειτα, φρόντισε να είσαι ενεργός στο LinkedIn, ανανεώνοντας το προφίλ σου τακτικά ώστε το βιογραφικό σου να είναι πάντα ενημερωμένο. Τέλος, διαμοίρασε περιεχόμενο από εταιρίες και ανθρώπους του κλάδου σου που θαυμάζεις. Με αυτό τον τρόπο θα δείξεις πως είσαι ενημερωμένος για τις εξελίξεις στον κλάδο σου και έτσι θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην πρόσληψη.

9. Μάθε να αποτυγχάνεις για να πετύχεις

Η καριέρα του καθενός μας δεν είναι γραμμική, αλλά έχει αποτυχίες και επιτυχίες! Σημασία έχει το πόσο γρήγορα θα επανέλθεις μετά από μια κακή επιλογή ή μια αποτυχία. Αν ένα project δεν πήγε τόσο καλά, ή μια πρακτική δεν σου έδωσε αυτά που περίμενες, μην αφήσεις τον εαυτό σου να πέσει – συνέχισε την προσπάθεια. Η επιτυχία σου θα κριθεί από το πόσο γρήγορα «αναρρώνεις» από μια αποτυχία, ώστε να αναδιοργανωθείς και να τραβήξεις και πάλι το δρόμο προς την επιτυχία.

10. Μάθε να ευχαριστείς του ανθρώπους που σε βοήθησαν

Πάρε τον απαραίτητο χρόνο και ευχαρίστησε προσωπικά όλους εκείνους που σε έκαναν αυτό που είσαι σήμερα. Να είσαι ευγενικός και ανοιχτόκαρδος σε όλους όσους σε βοήθησαν. Οι άνθρωποι αυτοί θα θυμούνται την πράξη σου για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο στις μέρες μας να έχεις μια ισορροπημένη καριέρα με τόσες δυσκολίες, τόσες επιλογές, και όλες τις σκέψεις σχετικά με την επόμενη δουλειά ή εταιρία, το επόμενο networking event, κλπ. Γι’ αυτό, να είσαι εστιασμένος στο αποτέλεσμα, αγκάλιασε τα αδύνατα σημεία σου και δούλεψε για να βελτιωθείς, και μην φοβάσαι να πάρεις ρίσκα στη δουλειά σου που κανένας άλλος δεν τολμάει να πάρει. Στην τελική, το μεγαλύτερο ρίσκο στη ζωή μας είναι να μην παίρνεις κανένα ρίσκο!

Κάνε την αρχή στην αίτησή σου με ένα επαγγελματικό βιογραφικό:

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.