15 ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσεις τον HR Manager σε μια συνέντευξη

 

15-erwtiseis-pou-prepei-na-rwtiseis-ton-hr-manager-se-mia-synenteuksi

Όταν έχεις φύγει από μια συνέντευξη, θα πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου αν αυτή η θέση που σου προσφέρεται είναι η κατάλληλη για σένα, αν θα μπορείς να συνεργαστείς αποτελεσματικά με την υπόλοιπη ομάδα και άλλες σχετικές πληροφορίες για να πάρεις τη σωστή απόφαση. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις και να πάρεις όλες τις πληροφορίες για τη θέση που πρόκειται να αναλάβεις για να αποφύγεις ανεπιθύμητες εκπλήξεις στο μέλλον!

Παρακάτω, ακολουθούν 15 ερωτήσεις που κάθε υποψήφιος πρέπει να κάνει σε μια συνέντευξη, πριν αποφασίσει να πει το τελικό ‘ναι’ στον εργοδότη του:

 1. Ποιες νομίζετε πως είναι οι σημαντικότερες δεξιότητες που πρέπει να έχει κάποιος στη συγκεκριμένη θέση?
 2. Πως θα γίνεται η μέτρηση και η αξιολόγηση της απόδοσης μου?
 3. Ποιες είναι οι κύριες προτεραιότητες για τους πρώτους 6 μήνες στη θέση αυτή?
 4. Πως είναι μια τυπική μέρα στη συγκεκριμένη θέση?
 5. Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα ενός project το οποίο θα κληθώ να αναλάβω? Η ομάδα έχει υλοποιήσει πρόσφατα κάποια σχετική ιδέα/project?
 6. Πως αυτή η θέση συνεισφέρει στην επιτυχία της εταιρίας?
 7. Τι είδους εκπαίδευση παρέχετε στη συγκεκριμένη θέση?
 8. Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για τις δικές σας εμπειρίες και για τη διαδρομή σας ως τώρα στην εταιρία?
 9. Ποια είναι ομάδα συνεργατών για αυτή τη θέση και τι προϋπηρεσία έχει στην εταιρία?
 10. Ποιο είναι το σύνηθες πρόγραμμα που ακολουθεί η εταιρία?
 11. Ποιος είναι ο ανώτερος στον οποίο θα πρέπει να απευθύνομαι? Ποια είναι η κύρια ομάδα εργασιών και πως διαρθρώνεται?
 12. Αυτή η θέση έχει περισσότερα ατομικά ή ομαδικά καθήκοντα?
 13. Πως επικοινωνείτε μεταξύ σας σε καθημερινή βάση?
 14. Υπάρχουν άλλες ομάδες εργασιών με τις οποίες θα συνεργάζομαι σε καθημερινή βάση?
 15. Ποιο είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία πρόσληψης και πότε μπορώ να περιμένω την απάντηση σας?

Αν ο εργοδότης απέναντι σου είναι ανοιχτός σε συζήτηση, τότε είναι πολύ εύκολο με τις παραπάνω ερωτήσεις να μετατρέψεις μια αμήχανη εναλλαγή ερωτο-απαντήσεων σε μια πιο φιλική συζήτηση, προκειμένου να καταλάβεις αν αυτή η θέση πραγματικά σου ταιριάζει.

Προσπάθησε να είσαι πάντα μέσα στη συζήτηση ρωτώντας κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις και προσπάθησε να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον σου στις απαντήσεις του εργοδότη. Δεν είναι σίγουρο πως θα λάβεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θέλεις, αλλά τουλάχιστον θα πάρεις μια γεύση για το ποιος θα είναι ο ρόλος σου μέσα στην εταιρία.

Σχετικό: 4 ερωτήσεις που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις σε μια συνέντευξη!

Κάτι ακόμα:
 • Προσάρμοσε τις απαντήσεις σου με βάση τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου. Ο HR Manager μπορεί να σου λύσει όλες τις βασικές απορίες σε σχέση με την εταιρία, την κουλτούρα, την ομάδα της εταιρίας και άλλες σχετικές πληροφορίες, αλλά θα πρέπει να μιλήσεις με τον Υπεύθυνο Πρόσληψης σου στο συγκεκριμένο τομέα που ανήκει η θέση σου, ώστε να μάθεις περισσότερα πράγματα για τη φύση της δουλειάς, τη δυσκολία, το ωράριο ή οτιδήποτε άλλο σε απασχολεί.
 • Αν και ξέρω καλά πως θέλεις να ρωτήσεις άμεσα για το μισθό και τις ημέρες άδειας που δικαιούσαι, μη βιάζεσαι, φύλαξε την όρεξη σου για αργότερα στη διαδικασία πρόσληψης, αφού πρώτα έχεις πάρει μια καλύτερη γεύση του τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη θέση.
 • Ποτέ μην πεις σε κάποιον πως οι προηγούμενοι συνεργάτες του έχουν απαντήσει σε όλες σου τις απορίες ή πως δεν έχεις τίποτα άλλο να ρωτήσεις. Κάνε παρόμοιες ερωτήσεις σε διαφορετικούς συνεργάτες για να δεις που κρύβεται η αλήθεια σε όσα σου παρουσιάζουν, ειδικά όταν έχεις περάσει από πολλές συνεντεύξεις με διαφορετικού επιπέδου managers.
Πριν φύγεις:

Πάντα ρώτα ποιο είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία πρόσληψης! Με αυτό τον τρόπο θα δεις ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της εταιρίας και πότε μπορείς να κάνεις ένα follow up της συνέντευξης. Επίσης, μην ξεχάσεις να στείλεις και μια ευχαριστήρια επιστολή.

Κάνε την αρχή με ένα επαγγελματικό βιογραφικό:

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.