3 συμβουλές συνέντευξης για να κερδίσετε τη δουλειά

3 συμβουλές συνέντευξης για να κερδίσετε τη δουλειά

Ο Νίκος παραδέχεται τη συνήθειά του να αργεί – σε όλα, στη δουλειά, στα πάρτι, στις συναντήσεις, στα αθλητικά γεγονότα, και στις οικογενειακές συγκεντρώσεις – πράγμα που δημιουργούσε πρόβλημα στη ζωή του. Όταν προέκυψε η ευκαιρία έναρξης μιας καινούργιας εργασίας υποσχέθηκε να διορθωθεί και να σέβεται περισσότερο τους άλλους και το χρόνο τους. Ξεκίνησε να ξυπνάει νωρίτερα για να κάνει μπάνιο, να φάει, να οδηγήσει μέχρι τη δουλειά και να φτάσει εκεί εγκαίρως.

Πολλοί εργοδότες θα εκτιμούσαν αν οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν να προχωρήσουν σε τέτοιες δεσμεύσεις. Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει τις εργασιακές τους συνθήκες, που ξεχνούν ότι η εργασία και η αμοιβή αποτελεί προνόμιο, και όχι δικαίωμα.

Σύμφωνα με το site CareerBuilder, “Το ποσοστό των εργαζομένων που αργούν να φθάσουν στην εργασία τους αυξήθηκε από το 2011. Η αμερικανική έρευνα δείχνει ότι το 16% των εργαζομένων αργούν να φθάσουν στη δουλειά τους μια φορά την εβδομάδα ή και περισσότερο (το 2012), από το 15% του προηγούμενου έτους».

Οι κάτωθι 3 συμβουλές συνέντευξης καλύπτουν τρεις από τις βασικότερες ιδιότητες, τις οποίες ψάχνουν οι Υπεύθυνοι Προσλήψεων. Η πρώτη από αυτές σχετίζεται με το χρόνο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ #1: Να είστε συνεπείς. Χωρίς δικαιολογίες. Χωρίς αιτίες. Χωρίς εκπτώσεις.

Προγραμματίστε να είστε στην ώρα σας, προετοιμαζόμενοι για αντιξοότητες— όπως την κίνηση, τις παρακάμψεις ή τα εμπόδια στο δρόμο, και τις καιρικές αλλαγές. Δεν μπορείτε να προλάβετε κάθε κατάσταση, αλλά μπορείτε να αποφύγετε τις περισσότερες αναποδιές προβλέποντας και προγραμματίζοντας εναλλακτικές. Φτάστε στη συνέντευξη 30 λεπτά νωρίτερα. Αν χρειαστείτε αυτό το χρόνο εξαιτίας ενός ατυχήματος στο δρόμο, θα τον έχετε. Αν δεν τον χρειαστείτε, μπορείτε να ξεκουραστείτε, να ανασάνετε, να ηρεμήσετε, και να συμβουλευτείτε τις σημειώσεις σας. Αυτό θα δείξει ότι σέβεστε το χρόνο του μελλοντικού σας εργοδότη.

Δείτε επίσης: Top 10 συμβουλές για την τέλεια συνέντευξη

ΣΥΜΒΟΥΛΗ #2: Ντυθείτε ανάλογα με τη θέση εργασίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται επαγγελματική ένδυση— ένα κουστούμι για τους άνδρες, παντελόνι ή φούστα και σακάκι για τις γυναίκες. Αυτά αλλάζουν, βέβαια, αν δίνετε συνέντευξη για θέση εξυπηρέτησης πελατών σε εστιατόριο ή για θέση εργασίας σε ομάδα κατασκευών. Αλλά ακόμα και τότε πρέπει να υιοθετήσετε μια καθαρή και σιδερωμένη ένδυση, που να ταιριάζει στη περίσταση. Το να ντυθείτε υπερβολικά είναι προτιμότερο από το να ντυθείτε αμελώς. Και βέβαια τα καλοχτενισμένα μαλλιά και τα γυαλισμένα παπούτσια είναι μέρος του πακέτου.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ #3: Να είστε φιλικοί, αλλά επαγγελματίες.

Μια δυνατή και φιλική χειραψία επιβάλλεται. Και να κοιτάτε τον Υπεύθυνο Προσλήψεων στα μάτια. Όταν σας καλούν να καθίσετε σε συγκεκριμένη θέση, καθίστε και περιμένετε τον υπεύθυνο συνέντευξης να ανοίξει τη συζήτηση.

Ίσως θεωρείτε ότι αυτές οι συμβουλές είναι πολύ βασικές. Ποιος δεν τα γνωρίζει ήδη αυτά; Έχετε δίκιο. Είναι βασικές. Οι περισσότεροι υποψήφιοι τις γνωρίζουν. Αλλά πολύ λίγοι τις εφαρμόζουν. Ενδιαφέρονται περισσότερο να εντυπωσιάσουν τους Υπεύθυνους Προσλήψεων με τα προσόντα τους. Φυσικά αυτά είναι σημαντικά και μέρος της διαδικασίας συνέντευξης— αλλά πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι κρίνουν τους άλλους σε δευτερόλεπτα όταν συναντώνται –  πολύ πριν εκφραστούν με λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσετε ή να χάσετε τη θέση πολύ γρήγορα από τη στιγμή που θα εισέλθετε στο χώρο της συνέντευξης.

Είναι πολύ εύκολο . . .

Μελετήστε τις παραπάνω συμβουλές συνέντευξης, αρχίστε να τις εφαρμόζετε, και πηγαίνετε στην επόμενη συνέντευξη σας για να κερδίσετε τη θέση με το να είστε ακριβείς, να είστε κομψοί, να χαμογελάτε, να δώσετε σωστή χειραψία και να κοιτάτε το υπεύθυνο συνέντευξή σας στα μάτια. Ο Υπεύθυνος Προσλήψεων μπορεί να αποφασίσει πριν ακόμα ανοίξετε το στόμα σας. Ας ελπίσουμε!

Comments

comments

Katerina Zarogiannopoulou