5 βασικά σημεία για μια επιτυχημένη συνοδευτική επιστολή

5-βασικά-σημεία-για-μια-επιτυχημένη-συνοδευτική-επιστολή

Έχετε ετοιμάσει ένα φανταστικό βιογραφικό και είσαστε έτοιμοι να το αποστείλετε κατευθείαν στους εργοδότες και να τους καταπλήξετε. Μη ξεχάσετε, όμως, να το στείλετε με συνοδεία — μια δυναμική συνοδευτική επιστολή.

Αν και ένα πολύ καλό βιογραφικό μπορεί να σας ανοίξει τις πόρτες, μια ανταγωνιστική συνοδευτική επιστολή ίσως να αποτελέσει εξίσου σπουδαίο (ή και σπουδαιότερο) μέρος της προσπάθειας για εύρεση εργασίας.

Στη πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες από επαγγελματίες HR και Υπεύθυνους Προσλήψεων αποδεικνύουν ότι η συνοδευτική επιστολή — και όχι το βιογραφικό —είναι αυτό που διαβάζεται περισσότερο!

Όχι, δεν διαβάζετε κάτι λάθος! Η απόφαση του να προχωρήσει ένας υποψήφιος στο στάδιο της συνέντευξης βρίσκεται στο πόσο καλογραμμένη και συνεκτική είναι η συνοδευτική του επιστολή…και η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι μπορεί ποτέ να μην ανακαλύψετε αν ήταν το βιογραφικό Ή η συνοδευτική επιστολή που εντυπωσίασε τον εργοδότη σας.

Ακόμα και στην περίπτωση που η συγγραφή μιας συνοδευτικής επιστολής δεν είναι το φόρτε σας, μην πανικοβάλλεστε! Παρακάτω θα διαβάσετε πέντε στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και τους πιο αρχάριους να δημιουργήσουν μια αξιομνημόνευτη εισαγωγή με σκοπό να αιχμαλωτίσουν το ενδιαφέρον του εργοδότη:

1. Βεβαιωθείτε ότι η Συνοδευτική Επιστολή ταιριάζει με το Στυλ του Βιογραφικού σας

Ξεκινήστε αντιγράφοντας το όνομα και τη διεύθυνση από το βιογραφικό σε ένα κενό έγγραφο. Έπειτα, ελέγξτε ότι τα περιθώρια και στα δύο έγγραφα είναι όμοια.

Χρησιμοποιήστε την ίδια γραμματοσειρά με το βιογραφικό σας, έτσι ώστε να προσδώσετε στην αίτηση σας ένα επαγγελματικό ύφος. Επιπλέον, προσέχετε να μην αλλάζετε τις γραμματοσειρές ή τα μεγέθη τους στο μέσο της επιστολής.

Αυτού του είδους η παρουσίαση βοηθάει τους Υπεύθυνους Προσλήψεων να αντιπαραβάλουν το βιογραφικό σας με τη συνοδευτική επιστολή – και βοηθάει στο να επιδείξετε το καλύτερο επαγγελματικό προφίλ σας.

2. Βρείτε το Όνομα του Υπεύθυνου Προσλήψεων πριν στείλετε την Αίτηση

Παραλείψτε το «Αξιότιμε Κύριε/Κυρία», ανακαλύπτοντας το όνομα του υπεύθυνου για την ανοικτή θέση. Σε αυτό θα βοηθήσουν οι ικανότητές σας στην έρευνα μέσω διαδικτύου.

Διαδικτυακοί τόποι, όπως το LinkedIn ή το Zoominfo.com αποτελούν άριστες πηγές, όπου οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν εργαζόμενους ή τους Υπεύθυνους Προσλήψεων σε συγκεκριμένες εταιρίες της προτίμησης τους.

Παράλληλα, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στην εταιρία και να ρωτήσετε το όνομα του Υπεύθυνου Προσλήψεων για τη συγκεκριμένη θέση, ή να εκμεταλλευτείτε το δίκτυο επαφών σας για να μάθετε τα ονόματα των προϊσταμένων της εταιρίας.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε το όνομα, το «Αξιότιμε Υπεύθυνε Προσλήψεων» αποτελεί καταλληλότερη προσφώνηση. Μη χρησιμοποιήσετε το «Προς κάθε ενδιαφερόμενο» — γιατί δεν θα ενδιαφερθεί κανείς!

Δείτε επίσης: 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να γράψετε σε μια συνοδευτική επιστολή

3. Θυμηθείτε ότι σκοπός της Συνοδευτικής Επιστολής είναι να τραβήξει την Προσοχή

Στην πρώτη παράγραφο πρέπει να παραλείπονται τετριμμένες πληροφορίες και να δηλώνεται κατευθείαν το θέμα. Στοχεύστε προς μια εναρκτήρια πρόταση παράθεσης των κυριότερων προσόντων σας, καθώς και του στόχου σας.

Για παράδειγμα, μια συνοδευτική επιστολή για Διευθυντή Πωλήσεων μπορεί να αρχίζει ως εξής:

Με αποδεδειγμένο ιστορικό στο κλείσιμο συμφωνιών πλέον του €1 εκατομμυρίου σε πολυεθνικές εταιρίες, πιστεύω ότι μπορώ να υπερβώ τις προσδοκίες σας ως Στέλεχος Πωλήσεων.

Αντίστοιχα, για μια θέση Διοικητικού Διευθυντή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα:

Ως Διοικητικό Στέλεχος επικεντρωμένο στη παροχή υψηλού επιπέδου ποιότητας, έχω συνεισφέρει τις υπηρεσίες μου σε πολυεθνικές εταιρίες, ώστε να επιτύχουν τους στόχους εσόδων τους, διοικώντας πολυπληθείς ομάδες με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών και τη διατήρηση του ελέγχου κόστους. Αυτά τα προσόντα με ώθησαν στο να υποβάλλω την αίτηση μου στην εταιρία σας  για τη θέση του Διοικητικού Διευθυντή.

4. Μην Επαναλαμβάνετε το Βιογραφικό σας

Ακόμα και αν δημιουργήσατε το βιογραφικό σας με μεγάλη προσοχή, είναι καλύτερα να αποφύγετε να επαναλάβετε τις ίδιες πληροφορίες.

Θα κερδίσετε περισσότερο το ενδιαφέρον επαναδιατυπώνοντας τα κυριότερα σημεία και δείχνοντας στον αναγνώστη πώς θα επιτύχετε στη καινούργια θέση.

Προσθέστε μια λίστα μέχρι 5 σημείων με τις σχετικές δεξιότητες και τα επιτεύγματά σας. Προλογίστε το με «Αντιπροσωπευτικές δεξιότητες που με καθιστούν ιδανικό για τη θέση περιλαμβάνουν…» ώστε να δώσετε στον εργοδότη μια γρήγορη ιδέα περί του ταιριάσματος σας με τη θέση.

Ψάχνετε περισσότερες ιδέες; Δοκιμάστε να απαντήσετε στο κλασσικό ερώτημα «Γιατί θα πρέπει να σας προσλάβουμε;» μήπως σας βοηθήσει να εκφραστείτε πιο αποτελεσματικά.

5. Περιορίστε τον Αριθμό των Προτάσεων που αρχίζουν σε Πρώτο Πρόσωπο

Η εστίαση στη θέση εργασίας και στις απαιτήσεις του εργοδότη αποτελεί βασική στρατηγική για μια πολύ καλή εισαγωγή. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το επιτύχετε είναι να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το πρώτο πρόσωπο στην αρχή των προτάσεών σας.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Οι εργοδότες προσλαμβάνουν μια λύση στο επιχειρησιακό τους πρόβλημα όταν σας προσλαμβάνουν και αυτό σημαίνει ότι η εστίαση στις απαιτήσεις τους είναι ένα κρίσιμο βήμα.

Σκεφτείτε το ως εξής: όταν δημιουργείτε μια λεκτική εικόνα του τι μπορείτε να προσφέρετε, συνήθως δεν ξεκινά στο πρώτο πρόσωπο — δομώντας τις σκέψεις σας κατ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να ενισχύσετε την έμφαση που θέλετε να αποδώσετε στις ανάγκες της εταιρίας.

Το ακόλουθο παράδειγμα αφορά τα παραπάνω:

Δεδομένων των αναγκών σας για έναν καταξιωμένο επαγγελματία πωλήσεων ανοικτό σε νέες προκλήσεις στο χώρο των ιατρικών συσκευών, θα ήταν σκόπιμο να συζητήσουμε εκτενέστερα το ιστορικό επιτυχιών μου αναφορικά με την εδαφική επέκταση.

Συνοψίζοντας, μη ξεχάσετε να δημιουργήσετε μια δυναμική συνοδευτική επιστολή ως μέρος της στρατηγικής σας για την εύρεση εργασίας. Θα ανακαλύψετε ότι μια προσωπική αλλά και ισχυρή εισαγωγή στα προσόντα σας μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε για να κλείσετε περισσότερες συνεντεύξεις.

*Δημιουργήστε τώρα το δικό σας επαγγελματικό βιογραφικό και συνοδευτική επιστολή στο Topcvmakers.com και αναδείξτε τον εαυτό σας στην αγορά εργασίας!

Φτιάξε το βιογραφικό σου

Comments

comments

Katerina Zarogiannopoulou