5 συμβουλές για επαγγελματική δικτύωση και πως να το πετύχεις!

5-symboules-gia-epaggelmatiki-diktuwsh-kai-pws-na-to-petuxeis

Η online δικτύωση με καταξιωμένους επαγγελματίες στον κλάδο σου μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην αναζήτηση εργασίας σου. Όχι μόνο έχεις την ευκαιρία να μάθεις από πρώτο χέρι πολλά χρήσιμα πράγματα για τον κλάδο σου, αλλά έχεις την ευκαιρία να γίνεις άμεσα ορατός κι από άλλους κορυφαίους επαγγελματίες στον συγκεκριμένο κλάδο.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτυχθείς ως επαγγελματίας και να βελτιώσουν την επαγγελματική σου εικόνα με διάφορους τρόπους. Μόλις αρχίσεις να γίνεσαι ορατός σε αυτούς τους επαγγελματίες και χτίσεις μια σχέση μαζί τους, αμέσως θα έχεις ένα μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας στα μάτια τους και θα σε βοηθήσουν να δικτυωθείς κατάλληλα, ώστε να βρεις τη δουλειά που επιθυμείς.

Εδώ θα βρεις κάποιες συμβουλές για να δικτυωθείς με καταξιωμένους επαγγελματίες και να τους κάνεις να σε προσέξουν:

Ακολούθησε τους στο Twitter

Αν είσαι ενεργός στο Twitter, ψάξε να βρεις ποιοι είναι οι σημαντικότεροι επαγγελματίες στον κλάδο που επιθυμείς να βρεις δουλειά και ακολούθησε τους. Ακολούθησε τις συνομιλίες τους και δώσε βάση στο περιεχόμενο που μοιράζονται με τους φίλους τους. Συνήθως, μοιράζονται άρθρα της αγοράς τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για έναν νεοεισερχόμενο στον κλάδο. Αυτό θα σε βοηθήσει να δεις τι είναι σημαντικό στον συγκεκριμένο κλάδο.

Εφόσον αρχίσεις να διαβάζεις το περιεχόμενο τους, στη συνέχεια μπορείς να συμμετέχεις ενεργά στη συζήτηση με κάποιο σχόλιο, ώστε να δείξεις το ενδιαφέρον σου αλλά και να συνεισφέρεις στη συζήτηση με τις γνώσεις σου. Αλληλεπιδρώντας με αυτούς τους επαγγελματίες και ρωτώντας τους ερωτήσεις είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα σε ανακαλύψουν.

Ακολούθησε τους στο LinkedIn και διάβασε το περιεχόμενο τους

Ένα εξαιρετικό εργαλείο για την επαγγελματική δικτύωση είναι το LinkedIn. Εκεί μπορείς να βρεις όλους τους επαγγελματίες και top influencers του κλάδου σου και να διαβάσεις άρθρα τους, ενημερώσεις για την αγορά και να συνδεθείς μαζί τους.

Αφού βρεις όλους τους καταξιωμένους επαγγελματίες στο LinkedIn και συνδεθείς μαζί τους, ξεκίνα να διαβάζεις τα άρθρα τους και να αλληλεπιδράς με το περιεχόμενο τους. Αν γράφουν στο LinkedIn ή σε κάποιο δικό τους blog, κάνε Like, Share και άφησε Comments, ώστε να συνεισφέρεις με τις γνώσεις σου και να γίνεις άμεσα ορατός στα μάτια τους.

Επίσης, μπορείς να ακολουθήσεις τις καλύτερες εταιρίες στον κλάδο που σε ενδιαφέρει, να συμμετέχεις ενεργά σε διάφορα Groups και Συζητήσεις online, όπου πολλοί επαγγελματίες του χώρου ανταλλάσουν απόψεις για θέματα που αφορούν τον κλάδο σου και όχι μόνο. Συμμετέχοντας ενεργά και κάνοντας εποικοδομητικά σχόλια σε συζητήσεις θα δεις σιγά-σιγά αιτήματα από νέες επαφές στο προφίλ σου που θα θέλουν να σε γνωρίσουν.

Δες σχετικό: 10 τρόποι δικτύωσης για να βρεις δουλειά

Δημιούργησε το δικό σου αυθεντικό περιεχόμενο

Στις μέρες μας, αν θες να ξεχωρίσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα social media και το blogging για να αναδείξεις τον εαυτό σου ως ειδικό στο συγκεκριμένο κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείσαι. Δημιούργησε και δημοσίευσε σχετικό περιεχόμενο, ώστε να τραβήξεις τα βλέμματα πάνω σου, ώστε να ενισχύσεις με αυτό τον τρόπο το online brand σου.

Να είσαι φιλικός και αυθεντικός

Καθώς συνεχίζεις να δικτυώνεσαι και να αλληλεπιδράς με καταξιωμένα άτομα στον κλάδο σου, είναι σημαντικό να είσαι φιλικός και αυθεντικός στις συνομιλίες σου. Να θυμάσαι πως οι περισσότεροι από αυτούς τους επαγγελματίες έχουν χιλιάδες followers που τους ακολουθούν και έτσι έχουν λιγοστό χρόνο να απαντήσουν σε κάθε email, comment ή tweet. Παρ’ όλα αυτά, αν συνεχίσεις να είσαι ευγενικός και υπομονετικός, μπορεί αργά ή γρήγορα να κάνεις θετική εντύπωση και να ανέβεις στα μάτια, τόσο τα δικά τους, όσο και των άλλων επαγγελματιών του χώρου, που μπορεί να μετατραπούν στο άμεσο μέλλον σε πιθανοί εργοδότες σου.

Κάνε εγγραφή και διάβαζε τα blog επιτυχημένων επαγγελματιών

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να διευρύνεις τον διαδικτυακό σου κύκλο είναι να κάνεις εγγραφή και να διαβάζεις καθημερινά τα blog επιτυχημένων επαγγελματιών του κλάδου σου. Οι περισσότεροι έχουν κάποιο blog στο οποίο γράφουν για σχετικά θέματα του κλάδου και για σημαντικά ζητήματα στην αγορά. Παρακολούθησε καθημερινά το περιεχόμενο του blog τους και κάνε τα σχόλια σου στα άρθρα που βρήκες πιο σημαντικά. Έτσι, τους δίνεις έναν ακόμη καλό λόγο για να σε προσέξουν.

Η online δικτύωση μπορεί να σου δώσει μια καλή ώθηση στην καριέρα σου. Βγες εκεί έξω, ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και δώσε έναν καλό λόγο στους κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου σου να σε ανακαλύψουν.

Κάνε την αρχή με ένα επαγγελματικό βιογραφικό:

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.