6 συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας ως φοιτητής

6-symboules-gia-thn-anazhthsh-ergasias-ws-foititis

Θυμάμαι την τελευταία μου χρονιά στο πανεπιστήμιο σαν να ήταν χθες. Ήμουν αγχωμένος  στο μεγαλύτερο μέρος του γιατί φοβόμουν ότι δεν θα βρω δουλειά και θα καταλήξω να ζω στο σπίτι των γονιών μου μέχρι τα 30. Έκανα αιτήσεις για χιλιάδες θέσεις εργασίας και δεν πήρα καμία απάντηση από πουθενά, κανένα e-mail και δεν ήμουν σίγουρος γιατί. Είχα καλούς βαθμούς, ένα πτυχίο κολεγίου, ένα βιογραφικό και ένα πρότυπο συνοδευτικής επιστολής. Τι έκανα λάθος;

Σε μερικές συνεντεύξεις που πήγα, αποδείχτηκαν αποτυχία. Απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις λάθος και δεν επεξεργάστηκα ούτε ανέλυσα τις απαντήσεις μου περεταίρω. Ποτέ δεν είχα feedback – από οποιαδήποτε από τις εν λόγω εταιρείες.

Μετά από αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο που πέρασα, θα μοιραστώ μαζί σου όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αναζήτηση εργασίας ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο αλλά και μετά.

1. Ενεργό συμμετοχή στο LinkedIn

Το LinkedIn είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία δικτύωσης για επαγγελματίες παγκοσμίως. Μπορείς να δημοσιεύσεις το ενημερωμένο προφίλ σου, οποιαδήποτε από τις εργασίες/project σου , καθώς και συστάσεις από πρώην αφεντικά ή δασκάλους σου. Όσο περισσότερο πλήρες είναι το προφίλ σου, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστείς πρώτος στις αναζητήσεις των εργοδοτών. Όσο συχνότερα εμφανίζεσαι στις αναζητήσεις, τόσο πιο πιθανό είναι ένας εργοδότης να σε βρει και να επικοινωνήσει μαζί σου. Πάντα να έχεις το προφίλ σου ενημερωμένο. Συμπεριέλαβε λέξεις-κλειδιά που είναι σημαντικά στη βιομηχανία που θέλεις να εργαστείς. Συμπεριέλαβε μια ωραία εικόνα, επαγγελματικά τραβηγμένη και υψηλής ποιότητας, στο προφίλ σου. Συμπεριέλαβε έναν καλό υπότιτλο. Κάνε αίτηση σε θέσεις εργασίας μέσω του LinkedIn και στη συνέχεια επικοινώνησε με τον υπεύθυνο προσλήψεων (follow-up) για να του γνωστοποιήσεις την αίτηση σου και το πόσο ενθουσιασμένος είσαι με τη σκέψη πως θα εργαστείς στην εταιρεία του.

2. Πάντα να έχεις ένα ενημερωμένο, όσο πιο επαγγελματικό, βιογραφικό στο χέρι ή στο pc σου!

Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο πολύ μετράει αυτό. Πάντα να έχεις ένα ενημερωμένο βιογραφικό στο χέρι. Βεβαιώσου ότι έχει σωστή ορθογραφία και γραμματική, καλή και απλή μορφή, και είναι καλά γραμμένο. Ίσως χρειαστεί να κάνεις μικρές αλλαγές σε αυτό, ανάλογα με την αίτηση εργασίας που υποβάλλεις. Τα περισσότερα βιογραφικά δεν περνούν από ανθρώπινο μάτι, οπότε βεβαιώσου ότι το βιογραφικό σου ταιριάζει με την περιγραφή της θέσης εργασίας πριν από την υποβολή.

3. Δημιούργησε μια εξειδικευμένη συνοδευτική επιστολή για κάθε θέση εργασίας

Μην στείλεις την ίδια συνοδευτική επιστολή σε κάθε θέση εργασίας που κάνεις αίτηση. Προσάρμοσε την επιστολή σου ώστε να ταιριάζει συγκεκριμένα στην κάθε θέση εργασίας. Απεύθυνε τη συνοδευτική επιστολή σου σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, αν μπορείς να μάθεις το όνομα του. Κάνε τη συνοδευτική επιστολή σου αρκετά ενδιαφέρουσα για τους υπεύθυνους προσλήψεων, ώστε να θέλουν να δουν με προσοχή το βιογραφικό σου. Ιδανικά, ο διευθυντής προσλήψεων θα πρέπει να διαβάσει μια ιστορία για τον εαυτό σου, η οποία θα τον συναρπάσει, αναφέροντας κάποια από τα μεγάλα επιτεύγματα σου και πώς μπορείς να μεταφέρεις ότι έμαθες απ’ αυτά στη νέα θέση εργασίας σου.

Δες επίσης: 7 συμβουλές για την εύρεση εργασίας μετά το κολέγιο

4. Δημιούργησε ένα δίκτυο γνωριμιών – Δικτυώσου!

Ξέρω ότι μπορεί να είναι τρομακτικό να πας σε εκδηλώσεις δικτύωσης και να γνωρίσεις ανθρώπους που δε γνωρίζεις, αλλά πίστεψε με, η δικτύωση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρεις μια θέση εργασίας. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να παρευρεθεί σε μια τέτοια εκδήλωση, θα μπορούσε να είναι ο μέλλοντας CEO σου.

Μπορείς, επίσης, να δικτυωθείς στο LinkedIn με ομάδες της βιομηχανίας ή του κλάδου σου ή με ομάδες της περιοχής σου, ή με την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για συνομιλία. Ζήτησε ευγενικά από ανθρώπους που έχουν το επάγγελμα που φιλοδοξείς να ακολουθήσεις μια ενημερωτική συνέντευξη για να μάθεις περισσότερα για το μονοπάτι καριέρας που σχεδιάζεις να ακολουθήσεις. Σε αντάλλαγμα, άφησε τους να γνωρίζουν ότι είσαι διαθέσιμος για πρακτική εργασία χωρίς μισθό ή για κάποια δουλειά ως freelancer.

Κάνε φίλους όπου κι αν πας. Μίλα στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σου. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα σου με μια προσφορά εργασίας.

5. Κάνε τουλάχιστον μια πρακτική μέσω του πανεπιστημίου/κολεγίου σου

Το να κάνεις τουλάχιστον μια πρακτική στο πανεπιστήμιο/κολέγιο που σχετίζεται με τον τομέα που θέλεις να ακολουθήσεις στο μέλλον είναι ιδιαιτέρως σημαντικό. Οι περισσότεροι εργοδότες θέλουν να δουν κάποιου είδους εμπειρία πριν από την πρόσληψη σου, ακόμη και για θέσεις entry-level.

Κάνε μια πρακτική, ακόμη κι αν είναι χωρίς μισθό. Αυτό που θα βγει από εκεί πρόκειται να αξίζει πολύ περισσότερο από τον ελάχιστο μισθό. Είναι η εμπειρία που παίρνεις, κάτι που λείπει από τους περισσότερους φοιτητές. Μια μεγάλη βαθμολογία από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν είναι αρκετή για να σε προσγειώσει στη δουλειά που επιθυμείς. Ποτέ δεν ξέρεις, μια πρακτική μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη εργασία μετά την αποφοίτηση σου.

6. Προετοιμάσου για συνεντεύξεις

Ποτέ μην πας σε μια συνέντευξη απροετοίμαστος. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να δέχεσαι ερωτήσεις που δεν ξέρεις να απαντήσεις. Διάβασε ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις συνέντευξης online και κάνε πρακτική με ένα σύμβουλο επιχειρήσεων ή έναν έμπειρο φίλο σου. Να έχεις μια έτοιμη απάντηση για κάθε πιθανή ερώτηση που θα μπορούσε κάποιος να σε ρωτήσει.

Το πιο σημαντικό που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε είναι με τι ασχολείται η εταιρεία στην οποία πηγαίνουμε. Αν εμφανιστείς στη συνέντευξη και γνωρίζεις οτιδήποτε σχετικό με την εταιρία τους, δείχνεις αμέσως ότι είσαι διατεθειμένος να ψάξεις και να ενημερωθείς κατάλληλα για κάτι το οποίο σε ενδιαφέρει και ότι θέλεις πραγματικά τη δουλειά που σου προσφέρει αυτή η εταιρία.

Πάντα να είσαι ενθουσιασμένος σε μια συνέντευξη, επειδή οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν θέλουν να προσλάβουν κάποιον, ο οποίος δεν νοιάζεται εάν θα πάρει τη δουλειά ή όχι!

 

Κάνε την αρχή με ένα επαγγελματικό βιογραφικό.

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.