8 πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν δεχτείς τη θέση εργασίας!

8-pragmata-pou-prepei-na-prosexeis-prin-dexteis-th-thesi-ergasias

Μετά από χιλιάδες αιτήσεις, αμέτρητες συνοδευτικές επιστολές, βιογραφικά και συνεντεύξεις, κέρδισες τη δουλειά! Bravooo!!! Πριν όμως δεχτείς τη θέση εργασίας, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να δεις προκειμένου να είσαι σίγουρος πως αυτή η εταιρία είναι η κατάλληλη για σένα. 

Ναι, φυσικά και θα έχεις δει το website της εταιρίας και θα έχεις μιλήσει με κάποιους εργαζομένους στην εταιρία, αλλά γνωρίζεις σχετικές λεπτομέρειες για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρίας και τις τάσεις στο συγκεκριμένο κλάδο? Γνωρίζεις επίσης πόσα άτομα κατείχαν τη θέση που σου προσφέρεται μες στα προηγούμενα 5 χρόνια? Γνωρίζεις την ιεραρχία πάνω από το manager σου?

Δες παρακάτω κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν η δουλειά που σου προσφέρεται είναι δώρο εξ’ ουρανού ή μια ακόμη ανούσια πρόταση που θα πρέπει να απορρίψεις για το δικό σου καλό!

1. Ζήτησε γραπτή λίστα καθηκόντων για τη θέση εργασίας σου

Έχοντας στα χέρια σου τη λίστα καθηκόντων σου και τα αναμενόμενα αποτελέσματα που πρέπει να φέρεις μέσα στους επόμενους 12 με 24 μήνες, θα έχεις μια καθαρή εικόνα για τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας σου, καθώς επίσης και ένα σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της επίδοσης σου από τον manager σου.

2. Ζήτησε γραπτά το συμβόλαιο της θέσης εργασίας

Πρέπει να έχεις στα χέρια σου ένα φωτοαντίγραφο της συμφωνίας μίσθωσης με τον εργοδότη. Σε αυτό το έγγραφο θα πρέπει να αναφέρονται: ο τίτλος σου στην εταιρία, οι μισθολογικές απολαβές σου και άλλα οφέλη ή υποχρεώσεις που έχουν τα δυο μέρη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει γραπτά, διότι σε περίπτωση που φύγει ο ανώτερος σου από την εταιρία, να έχεις στα χέρια σου ένα επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί τις υποχρεώσεις σου απέναντι στην εταιρία.

3. Μάθε την ιστορία της θέσης εργασίας σου

Όταν λέμε την ιστορία της θέσης εργασίας, εννοούμε το λόγο για τον οποίο αυτή η θέση είναι κενή στην εταιρία. Δηλαδή, θα πρέπει να ρωτήσεις και να μάθεις αν υπήρχε κάποιο συμβάν προηγουμένως που οδήγησε στην απόλυση, καθώς επίσης και πόσο χρόνο ήταν οι προηγούμενοι εργαζόμενοι σε αυτή τη θέση και για ποιο λόγο έφυγαν! Αυτές οι ερωτήσεις θα σου δώσουν μια πλήρη εικόνα για τη σημαντικότητα της θέσης και για το πόσο θα πρέπει να μείνεις σε αυτή τη θέση πριν κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου.

Αν τώρα πρόκειται για μια νέα θέση εργασίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην εταιρία, να είσαι ανήσυχος. Θα πρέπει να ρωτήσεις πως προέκυψε η ανάγκη για τη θέση αυτή και πως θα χρηματοδοτείται από την εταιρία, ώστε να μην βρεθείς να κάνεις πάρα πολλά ή πολύ λίγα πράγματα και να πληρώνεσαι δυσανάλογα της αρχικής συμφωνίας που είχες κάνει.

4. Ρώτησε πόσοι εργαζόμενοι κατείχαν τη συγκεκριμένη θέση τα προηγούμενα 5 χρόνια?

Αν ο προηγούμενος εργαζόμενος σε αυτή τη θέση ήταν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να κατανοήσεις πλήρως τους λόγους που οδήγησαν στην απόλυση του, ώστε να μην τους επαναλάβεις και βρεθείς ξανά στο δύσκολο παιχνίδι της αναζήτησης εργασίας.

5. Ρώτησε και μάθε την ιεραρχία, ποιος παίρνει τις αποφάσεις και ποιος δίνει αναφορά σε ποιον!

Θα πρέπει να γνωρίσεις τους ανθρώπους πάνω από τον manager σου και να κατανοήσεις ποιος παίρνει τις αποφάσεις για ορισμένα ζητήματα, καθώς επίσης και τις επιπτώσεις των αποφάσεων αυτών για τη θέση σου. Ρώτα για τους ανωτέρους σου, άλλους εργαζομένους, να σου πουν τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους, με τι είδους ανθρώπους και προσωπικότητες τα πάνε καλά, ώστε να δεις πως μπορείς να προσαρμοστείς στη νέα σου θέση εργασίας, μόλις πεις το μεγάλο «ναι»!

6. Χρησιμοποίησε το LinkedIn

Πόσοι εργαζόμενοι της εταιρίας βρίσκονται στο LinkedIn? Πόσοι από αυτούς έχουν φανερά τα στοιχεία επικοινωνίας τους (τηλ., email, κλπ.)? Είναι πιθανό, πολλοί εργαζόμενοι που έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους φανερά, να θέλουν να φύγουν από την εταιρία, ενώ άλλοι που είναι χαρούμενοι με τη θέση τους να τα έχουν κρυμμένα. Ψάξε να βρεις τις κοινές συνδέσεις που έχεις με την εταιρία, καθώς επίσης και φίλους αυτών, ώστε να μάθεις περισσότερα πράγματα για την εταιρία.

7. Δες τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της εταιρίας

Αν η εταιρία είναι Α.Ε. θα έχει κάπου στην ιστοσελίδα της δημοσιοποιημένα έναν ισολογισμό, μια κατάσταση ταμειακών ροών, καθώς και τα κέρδη και τις ζημιές για το τρέχον έτος και τα προηγούμενα 3-4 χρόνια. Μελέτησε καλά τα στοιχεία αυτά ώστε να δεις σε τι κατάσταση βρίσκεται η εταιρία αυτή τη στιγμή, ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει και ποια πιθανά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.

Αν η εταιρία είναι μια νεοφυής επιχείρηση (start-up), μελέτησε εξονυχιστικά το business model της εταιρίας, πόσα χρήματα υπάρχουν ως διαθέσιμο budget και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να κλείσει η επιχείρηση, αν δεν πάνε όλα όπως υπολογίζονταν.

8. Έλεγξε την εταιρία στο Google, δες τι λένε τα media!

Πληκτρολόγησε το όνομα της εταιρίας στο Google και πήγαινε στα σχετικά άρθρα και δες τι λένε οι ειδήσεις για την εταιρία που θέλεις να εργαστείς, τι έχει δημοσιευθεί σε άλλα blogs ή περιοδικά του κλάδου και σύγκρινε τις απόψεις για να μην βρεθείς εκτός απροόπτου.

Γενικά, είναι απαραίτητο να κάνεις μια πρώτη έρευνα της εταιρίας για να είσαι έτοιμος στη συνέντευξη και αφού πάρεις την προσφορά για τη θέση εργασίας να κάνεις μια ενδελεχή έρευνα για την εταιρία, πριν πεις το τελικό «ναι».

Κάνε την αρχή στην αίτησή σου με ένα επαγγελματικό βιογραφικό:

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.