Ανατομία Βιογραφικού – Δεξιότητες

 

anatomia-viografikou-deksiotites

Στην ενότητα αυτή, θα πρέπει να δείξεις στον εργοδότη σου ότι έχεις τις εμπειρίες και τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες οι οποίες θα σου εξασφαλίσουν την επιτυχία στη νέα θέση εργασίας που σου προσφέρει.

1. Πώς να παρουσιάσεις τις δεξιότητες στο βιογραφικό σου

Αν δεν έχεις τη σχετική προϋπηρεσία με τη θέση εργασίας που στοχεύεις, το κύριο βάρος του βιογραφικού σου δεν θα πρέπει να πέφτει στο που εργάστηκες, με ποιον και ποια είδη ευθυνών διαχειρίστηκες ή τα έργα που πραγματοποίησες. Θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στην εμπειρία και στις δεξιότητες – με μια ευρύτερη έννοια – ώστε να δείξεις πώς μπορεί αυτές να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για τη νέα σου θέση, ρόλο, πορεία.

Για παράδειγμα, ας πούμε πως ήσουν επιτυχημένος δικηγόρος και τώρα θέλεις να κάνεις μια μετάβαση στις δημόσιες σχέσεις. Ο εργοδότης PR θα μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο για τις πρακτικές του νόμου ή για το εάν έχεις εργαστεί στην Χ εταιρία ή για το εάν έφερες πολλά κέρδη στην εταιρεία. Αυτό που θα ήταν σημαντικό είναι οι σχετικές δεξιότητες που έχεις να προσφέρεις, όπως η γραφή, η πειστική και αποτελεσματική επικοινωνία, κλπ.

2. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του εργοδότη

Σκέψου τις δεξιότητες που ένας εργοδότης θα επιθυμούσε να βρει σε έναν υποψήφιο και που εσύ κατέχεις και μπορούν να υποστηριχθούν από την προηγούμενη δουλειά σου.

Για να πάρεις μια καλύτερη αίσθηση του ποιες δεξιότητες είναι σημαντικές για τον εργοδότη σου, επανεξέτασε την αγγελία εργασίας και δες τις απαιτήσεις του εργοδότη – σχετικά με τα προσόντα που χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα.

Επίσης, δες τις περιγραφές των θέσεων εργασίας για τη συγκεκριμένη θέση από άλλους εργοδότες σε πίνακες εργασίας (job boards). Με αυτό τον τρόπο, θα λάβεις μια συνολική εικόνα από τα highlights που ζητούνται στην αγορά εργασίας για τη συγκεκριμένη θέση. Εντόπισε τις πρώτες 5-7 δεξιότητες που κάθε εργοδότης επιδιώκει και βάλε τις συγκεκριμένες δεξιότητες στο βιογραφικό σου, στην ενότητα «Δεξιότητες».

3. Απογείωσε το βιογραφικό σου με σημεία για τις σχετικές δεξιότητες

Μετά τη συμπλήρωση των ξένων γλωσσών στο βιογραφικό σου, δημιούργησε ένα τμήμα με την επικεφαλίδα «Δεξιότητες». Εδώ, θα σκιαγραφήσεις τις σχετικές μεταβιβάσιμες δεξιότητες σου που έχεις να προσφέρεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις μια άμεση θετική εντύπωση στον εργοδότη σου και να φανείς κατευθείαν ως ο καταλληλότερος υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

4. Δώσε έμφαση στις μεταβιβάσιμες δεξιότητες στο βιογραφικό σου

Στην ενότητα αυτή θα πρέπει να συγκεντρωθείς στις μεταβιβάσιμες δεξιότητες σου – αυτές που αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες σε αντίθεση με τις κλαδικές, βιομηχανικές ή λειτουργικές σου γνώσεις.

Για παράδειγμα, αν κάνεις μια αλλαγή στην καριέρα σου από τη διαχείριση κατασκευαστικών έργων σε έναν ευρύτερο ρόλο, τότε κάποιες βασικές δεξιότητες σου θα πρέπει να συμπεριληφθούν όπως:

• η ικανότητα να διαχειρίζεσαι ομάδες και εργολάβους,
• η ικανότητα να ανταποκριθείς αποτελεσματικά σε προθεσμίες και
• η ικανότητα να συμμορφώνεσαι με εσωτερικούς και εξωτερικούς κανονισμούς.

Αυτές οι δεξιότητες είναι σχετικές με πολλές θέσεις εργασίας, εκτός από την κατασκευή έργων.

5. Ποιες δεξιότητες σου πρέπει να συμπεριλάβεις – όταν αλλάζεις καριέρα;

Αν πήρες μαθήματα ή συμμετείχες εθελοντικά σε εργασίες που ήταν σχετικές με τη νέα σου καριέρα, αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις μια θετική πρώτη εντύπωση. Δείξε στον εργοδότη σου ότι έχεις πάρει την πρωτοβουλία να συνεχίσεις να βελτιώνεις τον εαυτό σου στη συγκεκριμένη καριέρα και πως έχεις πραγματικό ενδιαφέρον για την είσοδο σου σε αυτό το νέο κομμάτι εργασίας. Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν δεξιότητες, που έχεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν πλήρως στην προηγούμενη σου καριέρα, και που πρέπει τώρα να επισημάνεις στο βιογραφικό σου.

Για παράδειγμα, είσαι δίγλωσσος, γνωρίζεις άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά; Αυτό αξίζει να σημειωθεί, εάν η πελατειακή βάση του μελλοντικού σου εργοδότη τυγχάνει να είναι πολυ-πολιτισμική. Αυτή την περίοδο στην αγορά εργασίας, πολλοί άνθρωποι θέλουν να μετακινηθούν και μετακινούνται σε άλλους τομείς από την αρχική εξειδίκευση τους με ένα σωστά προετοιμασμένο βιογραφικό. Ένα βιογραφικό με βάση τις δεξιότητες είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για όσους έχουν κενά εργασίας ή μόλις τώρα αρχίζουν να εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Κάνε την αρχή με ένα επαγγελματικό βιογραφικό:

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.