Ανατομία Βιογραφικού – Επαγγελματική Εμπειρία

anatomia-viografikou-epaggelmatiki-empeiria

Δώσε στον εργοδότη σου τις πληροφορίες που χρειάζεται για να πάρει μια γρήγορη απόφαση σχετικά με τις δεξιότητες και την επαγγελματική εμπειρία σου για να έχεις ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποψηφίων.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές μας για να παρουσιάσεις αποτελεσματικά την επαγγελματική εμπειρία σου και να τραβήξεις την προσοχή των διευθυντών προσλήψεων:

Δήλωσε επαγγελματική εμπειρία σχετική με τη θέση εργασίας

Είναι σημαντικό να δείξεις στην επαγγελματική εμπειρία σου ποιες ικανότητες κέρδισες στην προηγούμενη εργασία σου και πως μπορείς να μεταφέρεις τις γνώσεις αυτές στην επόμενη θέση εργασίας για να δώσεις με αυτό τον τρόπο προστιθέμενη αξία στη νέα θέση που σου προσφέρεται.

Για παράδειγμα, αν ένας υποψήφιος έχει εργαστεί σε νεαρή ηλικία ως σερβιτόρος σε bar-restaurant, αλλά ψάχνει ενεργά μια θέση εργασίας ως λογιστής, προτιμότερο είναι να μην συμπεριλάβει αυτή την προϋπηρεσία του στο βιογραφικό του, καθώς δεν συνδέονται άμεσα τα δυο επαγγέλματα, ούτε υπάρχουν κοινές δεξιότητες που μπορεί να τον βοηθήσουν στη θέση εργασίας που αναζητά.

Αν τώρα, δεν θέλεις να υπάρχουν χρονικά κενά στο βιογραφικό σου, μπορείς να συμπεριλάβεις μη-σχετικές προϋπηρεσίες με τη θέση εργασίας σου, δίνοντας λιγότερη έκταση στην περιγραφή καθηκόντων και επιτευγμάτων, και περισσότερη έμφαση στις δεξιότητες που μπορεί να αποκόμισες από αυτή τη θέση εργασίας.

Βρες τις δεξιότητες που ζητά ο εργοδότης

Αρχικά, δες αν οι δεξιότητες σου συμπίπτουν με τις δραστηριότητες που αναζητά ο εργοδότης. Βρες τις πρώτες 5 δεξιότητες που ζητούνται στην αγγελία εργασίας που κάνεις αίτηση και δες ποιες από τις δραστηριότητες που περιγράφεις στην επαγγελματική σου εμπειρία δείχνουν αυτό ακριβώς που ψάχνει ο εργοδότης σου. Συμπλήρωσε τις εμπειρίες εκείνες που αναδεικνύουν περισσότερο τις δεξιότητες αυτές.

Σιγουρέψου πως οι προηγούμενες επαγγελματικές σου εμπειρίες δείχνουν ακριβώς με ποιο τρόπο έχεις αποκτήσει ή αναπτύξει τις συγκεκριμένες δεξιότητες που ζητούνται στην αγγελία. Δώσε έμφαση στην προϋπηρεσία και τα επιτεύγματα που ενισχύουν τις δεξιότητες που θέλεις να τονίσεις και αφαίρεσε τις υπόλοιπες προϋπηρεσίες που δεν προσδίδουν καμία αξία στο βιογραφικό σου.

Δώσε έμφαση στα επιτεύγματα (με αριθμούς), ΟΧΙ μόνο στα καθήκοντα

Είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα και να αρχίσεις την καταχώρηση των καθηκόντων εργασίας όλων των προηγούμενων θέσεων εργασίας στο βιογραφικό σου. Ένα παράδειγμα:

• Παρακολούθηση συνεδριάσεων ομάδας και καταγραφή πρακτικών.
• Συνεργασία με παιδιά σε περιβάλλον παιδικού σταθμού.
• Ενημέρωση αρχείων τμήματος.

Ο εργοδότης, ωστόσο, δεν νοιάζεται τόσο πολύ για το τι έχεις κάνει στο παρελθόν στις προηγούμενες θέσεις εργασίας σου, αλλά για το τι έχεις πετύχει και αν είσαι ικανός να λύσεις αντίστοιχα προβλήματα για τη δική του επιχείρηση.

Ψάχνει να δει κάτι σαν κι αυτό στο βιογραφικό σου:

Υποψήφιος Α’: Αύξηση εσόδων από 150,000€ σε 1 εκ. € κατά την περίοδο 2011-2014 και ανάπτυξη πελατειακής βάσης από 3,000 σε 8,000 μέλη.

Αντί για αυτό:

Υποψήφιος Β’: Εμφανής αύξηση εσόδων και ανάπτυξη πελατειακής βάσης κατά την περίοδο 2011-2014.

Ποιον από τους δυο υποψήφιους θα διάλεγες εσύ? Τον Α’ υποψήφιο, σωστά?

Και στις δυο περιπτώσεις, οι υποψήφιοι έδειξαν πως έχουν επιτύχει μια αύξηση εσόδων για την επιχείρηση τους, μόνο που ο Α’ το έδειξε με αριθμούς, κάνοντας τον ξεκάθαρα τον προτεινόμενο για να πάρει τη θέση.

Ξεχώρισε με δυνατές λέξεις-κλειδιά

Για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό, θα πρέπει η επαγγελματική εμπειρία σου να χρησιμοποιεί την ορολογία του κλάδου στον οποίο απευθύνεται, με απλή και κατανοητή μορφή, παρουσιάζοντας σχετικές πληροφορίες με λεπτομέρειες και αριθμούς, για να υπάρχει τάξη μεγέθους και αξιοπιστία στην παρουσίαση των επιτευγμάτων σου.

Το βιογραφικό σου θα πρέπει να είναι γεμάτο με θετικές λέξεις-κλειδιά, ιστορίες, επιτυχίες και επιτεύγματα από την καριέρα σου, δοσμένα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τονίζοντας τα επιθυμητά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα και λέξεις-κλειδιά.

Βάλε την προϋπηρεσία σου σε χρονολογική σειρά

Στην επαγγελματική εμπειρία, καλό θα ήταν να τηρηθεί χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από την τελευταία θέση εργασίας που κατείχες και πηγαίνοντας προς τα κάτω, όλες τις άλλες, σχετικές πάντα, προϋπηρεσίες σου. Έτσι, ο εργοδότης σου θα μπορεί να δει εύκολα και γρήγορα όλα τα επιτεύγματα σου σε κάθε προηγούμενη θέση εργασίας.

Έλεγξε τη μορφοποίηση

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να εστιάσεις στο να κάνεις το βιογραφικό σου καθαρό και ευανάγνωστο. Το λιγότερο γραμματοσειρά-10, στοιχισμένες στήλες, το όνομα και το επώνυμο σου σε κάθε σελίδα, σωστή διάταξη, καθώς και μια σαφή οπτική ιεραρχία. Η επαγγελματική εμπειρία σου θα πρέπει να είναι γραμμένη σε bullet points, έτσι ώστε ο εργοδότης με μια γρήγορη ματιά να βλέπει αν ο υποψήφιος αξίζει ή δεν είναι τελικά ο ιδανικός υποψήφιος.

Μην πεις ψέματα!

Πολλοί υποψήφιοι μπορεί να έχουν παρακολουθήσει μια σειρά μαθημάτων σε ένα κολέγιο/πανεπιστήμιο, δίχως να αποφοιτήσουν επίσημα από αυτό, κάτι όμως που δεν δηλώνουν στο βιογραφικό τους παρά λένε πως κατέχουν τον τίτλο του εκάστοτε πτυχίου. Δεν χρειάζεται να πεις ψέματα για να είσαι ανταγωνιστικός για τη θέση αυτή. Μπορεί οι εμπειρίες και η προϋπηρεσία σου να υπερκαλύπτουν τη θέση αυτή, αλλά αν πιαστείς να λες ψέματα, βγαίνεις αυτομάτως από τη λίστα!

Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις τα σεμινάρια και τις πιστοποιήσεις επαγγελματικής κατάρτισης που έχεις λάβει για να δηλώσεις την ειδικότητα σου στο συγκεκριμένο αντικείμενο, κάτι που θα κάνει εξίσου καλή εντύπωση σε έναν εργοδότη. Ό,τι κι αν κάνεις, ποτέ μην πεις ψέματα.

Κάνε την αρχή με ένα επαγγελματικό βιογραφικό:

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.