Ανατομία Βιογραφικού – Σύνοψη Βιογραφικού

 

anatomia-viografikou-synopsi-viografikou

Η σύνοψη ενός βιογραφικού θα πρέπει να μεταδίδει στον εργοδότη την αξία που μπορείς να προσφέρεις στην επιχείρηση του και τις δεξιότητες που έχεις αποκτήσεις και μπορείς να μεταδώσεις στην εταιρία, μέσα σε 50-150 λέξεις, χωρίς φλυαρίες και ασαφείς προτάσεις.
Πριν ξεκινήσεις τη σύνοψη βιογραφικού σου, είναι σημαντικό να έχεις διαβάσει πρώτα την περιγραφή εργασίας της αγγελίας που σε ενδιαφέρει για να σιγουρευτείς πως οι προτάσεις σου αντικατοπτρίζουν τις δεξιότητες και την προαπαιτούμενη εμπειρία που ζητάει ο εργοδότης. Θυμήσου να σεβαστείς το όριο των λέξεων, καθώς υπάρχει και η συνοδευτική επιστολή για να εξηγήσεις «όλη την ιστορία της ζωής σου».

1. Κάνε την έρευνα σου για τη θέση εργασίας

Όσο πιο σωστά στοχεύσεις τη σύνοψη βιογραφικού σου με την αγγελία εργασίας και τις ανάγκες του εργοδότη, τόσο πιο κοντά στη συνέντευξη θα βρεθείς. Διάβασε πολύ προσεκτικά τις αγγελίες εργασίας και στόχευσε τη σύνοψη του βιογραφικού σου συγκεκριμένα για κάθε αγγελία εργασίας που σε ενδιαφέρει. Ξεκίνα να αναζητάς αγγελίες σχετικές με την ιδανική θέση εργασίας που θέλεις να βρεις. Κάνε μια λίστα με τις απαιτήσεις της αγγελίας και τις δικές σου δεξιότητες και φτιάξε τις προτάσεις σου, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τις δεξιότητες και την προαπαιτούμενη εμπειρία που ζητάει ο εργοδότης.

2. Σύγκρινε τον εαυτό σου και τις δεξιότητες σου

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε σχέση με τις δεξιότητες οι οποίες ζητούνται από τον εργοδότη? Μπορείς να τα καταφέρεις? Έχεις όλες τις απαραίτητες δεξιότητες? Αν σου λείπει κάποια, υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να προσφέρεις για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό?

Αν δυσκολεύεσαι να δεις που βρίσκονται οι δυνάμεις και οι αδυναμίες σου, καθώς και οι δεξιότητες σου, ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού συμβούλου καριέρας για να βρείτε μαζί ποια είναι τα δυνατά σου σημεία. Δες ξανά περασμένες αναφορές επίδοσης από την παλιά σου εταιρία. Τι λένε οι εργοδότες για την ποιότητα των εργασιών σου? Έπειτα, κάνε μια λίστα από τις 5 πιο βασικές δεξιότητες που σε χαρακτηρίζουν.

3. Τι αξία έχεις να προσφέρεις στην εταιρία

Γενικά, μια σύνοψη βιογραφικού πρέπει να απαντά σε 3 κύρια ερωτήματα:

1) Ποιος είσαι κι από πού προέρχεσαι?
2) Τι επαγγελματική προϋπηρεσία και δεξιότητες έχεις?
3) Ποιος είναι ο στόχος καριέρας σου?

Το σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να περιγράψεις τις κυριότερες δεξιότητες σου. Η σύνοψη είναι αυτή που θα κάνει τον HR Manager να σε καλέσει για συνέντευξη. Σημείωσε τα κυριότερα επιτεύγματα που έχεις πετύχει μέχρι τώρα στην καριέρα σου, καθώς και τα αποτελέσματα που έχεις φέρει για προηγούμενες εταιρίες και δείξε πως μπορείς να μεταφέρεις τις γνώσεις σου σε αυτή την εταιρία. Εξήγησε πως μπορείς να βοηθήσεις στην επίλυση των προβλημάτων του εργοδότη σου. Ρώτα τον εαυτό σου: «Πώς ο εργοδότης θα επωφελούταν αν με προσλάμβανε?»

Ένα παράδειγμα για να σε βοηθήσω:

– Ποιος είσαι?

Ως απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με υψηλή διάκριση σε σπουδές Marketing & Επικοινωνίας, έχω αναλάβει θέσεις πρακτικής εργασίας σε εταιρίες όπως η Mars και η P&G. Αυτές οι θέσεις μου επέτρεψαν να αποκτήσω γνώσεις και εμπειρία πάνω στον τομέα των FMCG εταιριών, αλλά και να αναπτύξω βασικές δεξιότητες σε αυτόν τον γρήγορα αναπτυσσόμενο βιομηχανικό κλάδο.

– Τι έχεις να προσφέρεις?

Στην εταιρία P&G ως Βοηθός Marketing, εργάστηκα στον τομέα των media σε projects – όπως η γνωστή καμπάνια Head&Shoulders – έλαβα μέρος σε πανελλήνια έρευνα αγοράς, συνεργάστηκα με διαφορετικά τμήματα και δημιούργησα reports, καθώς συμμετείχα επίσης σε συναντήσεις διαφόρων ομάδων. Ανέπτυξα εξαιρετικά τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες και διατηρούσα πολύ καλές σχέσεις, τόσο με τα μέλη της ομάδας, όσο και με εξωτερικούς συνεργάτες.

4. Εστίασε στο στόχο

Η πιο αποτελεσματική σύνοψη είναι αυτή που στοχεύει σε ένα στόχο. Αν έχεις παραπάνω από μια θέσεις εργασίας, δημιούργησε πολλές διαφορετικές εκδοχές σύνοψης για να ταιριάζουν στην περιγραφή εργασίας. Μπορείς επίσης να προσθέσεις και μια ενότητα «Δεξιότητες» στο βιογραφικό σου για να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στις δεξιότητες που θέλει να δει ο εργοδότης στο βιογραφικό σου.

Ένα ακόμη παράδειγμα για να σε βοηθήσω:

– Ποιος είναι ο στόχος καριέρας σου?

Αναζητώ μια θέση εργασίας ως Βοηθός Marketing σε διαφημιστική εταιρία, όπου θα μπορώ να προσδώσω άμεσα προστιθέμενη αξία και να αναπτύξω περεταίρω τις δεξιότητες μου.

5. Καθαρόγραψε, ξαναδιάβασε, τελειοποίησε

Κανείς δεν έχει δεύτερη ευκαιρία για μια καλή πρώτη εντύπωση. Είναι το βιογραφικό σου καθαρό, πειστικό και χωρίς λάθη? Απόφυγε να χρησιμοποιείς γενικολογίες και ανούσιες εκφράσεις όπως «εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες» που δεν σε ξεχωρίζουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους υποψήφιους. Όσο πιο συγκεκριμένο και στοχευμένο είναι το περιεχόμενο του βιογραφικού σου, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις για μια πρόσκληση για συνέντευξη.

Ένα δείγμα μιας επαγγελματικής σύνοψης βιογραφικού:

«Επιτυχημένο στέλεχος με αποδεδειγμένη ικανότητα στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων και στρατηγικών διαχείρισης χαρτοφυλακίου για την επίτευξη οικονομικών και επιχειρηματικών στόχων. Υπεύθυνος για το συντονισμό στρατηγικών ενεργειών, συνέβαλε στη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 7,3€ εκ., καθώς και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 12,6%. Επικεφαλής στη λήψη αποφάσεων ως ειδικός στην εφαρμογή οικονομετρικών μοντέλων σε αγοραπωλησίες ακινήτων.
Αξιοσέβαστος ηγέτης, ικανός στη δημιουργία κινητοποιημένων ομάδων για την επίτευξη των εταιρικών οικονομικών στόχων. Ενημερωμένος για τις εξελίξεις στην αγορά με διαρκή συμμετοχή σε σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης (MBA στα Χρηματοοικονομικά/Διαχείριση Ακινήτων και Master σε Corporate Real-Estate).»

Κάνε την αρχή με ένα επαγγελματικό βιογραφικό:

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.