Κέρδισε τη δουλειά στην τελευταία συνέντευξη!

kerdise-th-douleia-stin-teleutaia-synenteuksi

Συγχαρητήρια! Έφτασες στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης, δηλαδή στην τελευταία συνέντευξη. Γνωρίζω καλά πως είσαι πολύ συγκρατημένος και επιφυλακτικός σχετικά με την επικείμενη πρόσληψη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς και να αναγνωρίζεις πως έφτασες τόσο κοντά και πως τώρα είναι η στιγμή να αποδείξεις την αξία σου.

Οι εργοδότες δεν καλούν κάποιον στην τελευταία συνέντευξη αν δεν είναι σίγουροι πως είναι ικανός να αναλάβει τη θέση, οπότε αντικειμενικά είσαι πολύ κοντά στο να κερδίσεις τη θέση.

Συνεπώς, τι μπορείς να περιμένεις από αυτή τη συνέντευξη και πως θα ξεχωρίσεις? Αν έχεις φτάσει ως εδώ σίγουρα ο εργοδότης και οι υπόλοιποι HR Managers ξέρουν πως έχεις τις απαραίτητες δεξιότητες – προφανώς όμως θέλουν να δουν άλλα πράγματα σε σένα, όπως το αν ταιριάζεις με τους υπόλοιπους υπαλλήλους από πλευράς κουλτούρας ή μπορεί να θέλουν να σε συγκρίνουν με κάποιο άλλο υποψήφιο για τη συγκεκριμένη θέση.

Μην φοβηθείς να δείξεις τι αξίζεις

Αν και η τελευταία συνέντευξη τις περισσότερες φορές εξετάζει αν ταιριάζεις στην επιχείρηση, συνήθως διατηρεί ακόμη ένα τεχνικό κομμάτι για να επιβεβαιωθούν οι τεχνικές γνώσεις σου πάνω στη δουλειά. Νιώσε ελεύθερος και δείξε τι αξίζεις. Έρευνες έχουν δείξει πως υποψήφιοι που δείχνουν λίγο ναρκισσισμό στην περιγραφή του εαυτού τους αξιολογούνται συνήθως καλύτερα σε σχέση με πιο ήπιους και χαμηλών τόνων υποψηφίους σε μια συνέντευξη, οπότε μη φοβηθείς να περηφανευθείς λίγο. Δεν πρέπει να αφήσεις τον εργοδότη να μαντέψει τι αξίζεις, παρουσίασε του φανερά και με επιχειρήματα τα επιτεύγματα σου.

Αλλά να γνωρίζεις πώς να παρουσιάσεις τις αδυναμίες σου

Δεν θέλεις να φανείς εγωιστής ή αγενής στον εργοδότη σου. Αυτή είναι μια λεπτή γραμμή που δεν θέλεις να υπερβείς. Πρέπει να δείξεις πως γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου και τις δυνατότητες σου, αλλά και τις αδυναμίες που έχεις. Μπορεί κάποιοι άλλοι υποψήφιοι να υπερέχουν σε κάποιες δεξιότητες, αλλά εσύ πρέπει να δείξεις πως είσαι πολύ καλά ενημερωμένος και πως δουλεύεις πάνω στις συγκεκριμένες δεξιότητες. Μπορείς να δηλώσεις πως έχεις ήδη πάρει ένα σχετικό μάθημα για να αναπτυχθείς στους συγκεκριμένους τομείς. Δείχνοντας πως παραδέχεσαι τις αδυναμίες σου και πως κάνεις συγκεκριμένα βήματα για να βελτιωθείς, δείχνεις πως δεν έχεις υπερβολική αυτοπεποίθηση στον εαυτό σου, κάνεις ότι χρειαστεί για να πετύχεις, και συνεπώς, είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση αυτή. Δες πως να εξηγήσεις τα “ελαττώματα” σου σε μια συνέντευξη!

Μην φοβηθείς να κάνεις ερωτήσεις

Η τελευταία συνέντευξη συνήθως πραγματοποιείται στο χώρο στον οποίο θα εργάζεσαι, προκειμένου να σου δοθεί η συγκεκριμένη θέση μετά τη συνέντευξη. Είναι μια καλή κίνηση για να σου δείξουν τι έχει να προσφέρει αυτή η θέση, γι’ αυτό θα πρέπει να δείχνεις ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Φαντάσου τον εαυτό σου σε αυτή τη θέση – τι πληροφορίες θα ήθελες να μάθεις για να έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη? Δες κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εργοδότη σου.

Αλλά γνώριζε πότε να επαναφέρεις τη συζήτηση πίσω σε σένα

Καμιά φορά ο εργοδότης μπορεί να είναι πολύ ενθουσιασμένος και απασχολημένος με το να σου δείξει το γραφείο και τα projects που έχει αναλάβει η εταιρία του και μπορεί να μην σου δώσει την ευκαιρία να δείξεις την αξία σου. Αυτό μάλλον συμβαίνει διότι θέλει να σε πείσει να πάρεις τη δουλειά, εφόσον σου έχει κάνει την πρόταση συνεργασίας. Αλλά για σένα, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να πουλήσεις τον εαυτό σου στον εργοδότη και να του αποδείξεις πως είσαι ο τέλειος υποψήφιος για αυτή τη θέση. Γι’ αυτό άφησε τον να σου παρουσιάσει ότι είναι απαραίτητο, αλλά δώσε του επίσης και κάποιους λόγους παραπάνω για να σε προσλάβει.

Μην φοβάσαι να χαμογελάς όταν πρέπει

Η συνέντευξη για μια δουλειά είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά αυτό δε σε εμποδίζει από το να είσαι φυσιολογικός και να χαμογελάς όταν κρίνεται απαραίτητο μέσα στη συζήτηση. Αν πάρεις τη δουλειά, οι άνθρωποι που γνώρισες εκεί θα είναι πιθανόν οι μελλοντικοί σου συνεργάτες με τους οποίους θα περνάς τουλάχιστον 8 ώρες κάθε μέρα. Δείξε πως είσαι ευχάριστος χαρακτήρας και χαμογέλα όταν μιλάς μαζί τους ή όταν μοιραστούν κάποιο αστείο μαζί σου (φαίνεται απλό, αλλά οι περισσότεροι υποψήφιοι φέρονται περίεργα στις συνεντεύξεις, οπότε έπρεπε να το αναφέρω!). Αυτή η συμπεριφορά βοηθάει, ώστε να χτιστεί μια καλύτερη σχέση με τον εργοδότη και τους συναδέλφους σου – και ίσως είσαι εσύ ο πρώτος υπάλληλος που μοιράστηκε ένα αστείο με τον Διευθυντή από την πρώτη του κιόλας μέρα στην εταιρία!

Αλλά να γνωρίζεις πότε πρέπει να φερθείς ως επαγγελματίας

Αν και, ναι, θα πρέπει να αισθάνεσαι άνετα χαμογελώντας με ένα αστείο του εργοδότη σου, θα πρέπει όμως να είσαι το ίδιο έτοιμος να επαναφέρεις τη συζήτηση στη σοβαρή δουλειά που έχεις κληθεί να αναλάβεις. Πάντα υπάρχουν πτυχές της δουλειάς που πρέπει να αναλύσεις σοβαρά στη συνέντευξη σου. Αν, για παράδειγμα, η θέση σου απαιτεί να δουλεύεις με πελάτες εκτός εταιρίας, τότε θα πρέπει να δείξεις με σοβαρότητα, αυτοπεποίθηση και επαγγελματισμό πως μπορείς να ανταπεξέλθεις επιτυχώς στα καθήκοντα αυτά, όπως πιθανώς έχεις κάνει και στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει πως η φωνή σου πρέπει να εκπέμπει μια σιγουριά – χωρίς κομπιάσματα και εμμμ, ααα, κλπ. Η ικανότητα σου να διαβάζεις τη διάθεση του εργοδότη ως προς το πότε πρέπει να είσαι σοβαρός και πότε να δείξεις πως μπορείς να γίνεις άμεσα μέρος της ομάδας είναι αυτό που θα σε ξεχωρίσει από έναν εξίσου ικανό υποψήφιο.

Ο τελικός γύρος σε μια συνέντευξη είναι θέμα ισορροπίας. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, ερωτο-απαντήσεις, προσωπικότητα και επαγγελματισμός – όλα σε μια ισορροπία. Η σωστή προετοιμασία και η πρακτική όλων αυτών θα σε βοηθήσουν, αλλά η διατήρηση της ισορροπίας και η σωστή ανάγνωση της κατάστασης ως έχει – είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Στην τελική, χαλάρωσε, έχεις φτάσει ως εδώ. Το ‘χεις!

Κάνε την αρχή με ένα επαγγελματικό βιογραφικό:

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.