Ποιες είναι οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν σωστά σε μια συνοδευτική επιστολή?

poies-einai-oi-3-erwtiseis-pou-prepei-na-apantithoun-swsta-se-mia-synodeutiki-epistoli

Οι περισσότεροι υποψήφιοι στην αγορά εργασίας έχουν μια συνοδευτική επιστολή και με αυτή κάνουν χιλιάδες αιτήσεις σε άπειρες θέσεις εργασίας προκειμένου να κερδίσουν τη δουλειά. Αλλά, αυτή η μέθοδος πάντα αποτυγχάνει και μετά αρχίζουν οι ερωτήσεις.

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν είναι…

Χρειάζομαι συνοδευτική επιστολή?

Αυτό εξαρτάται! Οι περισσότερες αιτήσεις εργασίας γράφουν ακριβώς τι χρειάζεται να προσκομίσεις. Οι πιο απλές αιτήσεις εργασίας ζητούν ένα βιογραφικό (κάποιες μάλιστα γίνονται κατευθείαν μέσα από το προφίλ σου στο LinkedIn) και άλλες ζητούν μια συνοδευτική επιστολή, ή ένα δείγμα δουλειάς ή σου δίνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις να απαντήσεις.

Όταν στέλνεις μια αίτηση εργασίας είναι απαραίτητο να τη στέλνεις σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο στη εταιρία. Στη συνοδευτική επιστολή που θα βρίσκεται μαζί με το βιογραφικό στην αίτηση σου, θα πρέπει να απαντάς στα εξής 3 ερωτήματα:

  1. Πόσο σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση,
  2. Γιατί πιστεύεις πως είσαι ο κατάλληλος για αυτή τη θέση και
  3. Γιατί θα σου άρεσε να δουλέψεις στη συγκεκριμένη εταιρία?

Ας δούμε παρακάτω πως μπορείς να απαντήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτές τις 3 ερωτήσεις.

Τι θα πρέπει να περιέχει η συνοδευτική επιστολή?

Μια μικρή συμβουλή πριν μπούμε στο κυρίως θέμα της συνοδευτικής επιστολής είναι πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στείλεις την ίδια συνοδευτική επιστολή σε δυο διαφορετικές εταιρίες. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις στρατηγικά τη συνοδευτική επιστολή σου, ώστε να αποδείξεις γιατί είσαι ο ιδανικός υποψήφιος για τη συγκεκριμένη εταιρία στη συγκεκριμένη θέση και δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για να γίνει αυτό.

Δες εδώ 4 βασικά σημεία για μια επιτυχημένη συνοδευτική επιστολή:

1. Ποιος είσαι και για ποια θέση κάνεις αίτηση? – Αυτή θα είναι η εισαγωγή σου.

«Είμαι 4-ετής φοιτητής του τμήματος Marketing της ΑΣΟΕΕ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που κάνω την αίτηση μου για Βοηθός Marketing στην εταιρία σας, την οποία βρήκα online στο LinkedIn. Η επαγγελματική εμπειρία μου σε θέματα Marketing και το πάθος μου για τον κλάδο σας πιστεύω ότι με κάνουν τον ιδανικό υποψήφιο για την επιχείρηση σας».

2. Πως η εμπειρία/εκπαίδευση/δεξιότητες σου είναι σχετικές με τη θέση εργασίας? – Αυτό είναι το σημείο που χρειάζεται την περισσότερη δουλειά από την πλευρά σου. Διάβασε πολύ προσεκτικά την αγγελία εργασίας και δες ποια είναι τα καθήκοντα της θέσης εργασίας και τι ακριβώς ζητά από σένα ο εργοδότης.

Έπειτα, γράψε πραγματικά παραδείγματα από προηγούμενες θέσεις εργασίας (ή εξωσχολικές δραστηριότητες) που να αποδεικνύουν πως είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη δουλειά. Για παράδειγμα, αν κάποιος εργοδότης ζητά έναν υπάλληλο ο οποίος να μπορεί να «σχεδιάζει και να διοργανώνει promotional events», μπορείς να μιλήσεις για τις επιτυχημένες διοργανώσεις events που έκανες στο παρελθόν και τους παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτή την επιτυχία (φιλικός, κοινωνικός, λεπτομερής, κλπ.)

Αν κάνεις την πρώτη σου αίτηση εργασίας και δεν έχεις προϋπηρεσία, δεν πειράζει. Για το παράδειγμα παραπάνω, μπορείς να γράψεις πως είσαι ο οργανωτής της παρέας, πως εσύ κανονίζεις όλα τα parties και πως ανήκεις στις πιο διάσημες οργανώσεις του πανεπιστημίου, αναλαμβάνοντας την προετοιμασία όλων των σχετικών εκδηλώσεων.

Να θυμάσαι πως η συνοδευτική επιστολή δεν πρέπει να επαναλαμβάνει ότι υπάρχει ήδη στο βιογραφικό σου. Πρέπει να δώσει έμφαση και να μπει σε βάθος με συγκεκριμένα παραδείγματα, ώστε να περιγράψει ακριβώς πως η εμπειρία σου είναι σχετική με τη δουλειά.

3. Γιατί θέλεις να εργαστείς στη συγκεκριμένη εταιρία? – Οι διάσημες πολυεθνικές εταιρίες συνήθως λαμβάνουν χιλιάδες αιτήσεις για μια μόνο θέση εργασίας και αναζητούν έναν υποψήφιο που πραγματικά θα νοιάζεται για την επιχείρηση και τις δραστηριότητες της. Διάβασε στο επίσημο website της εταιρίας πληροφορίες σχετικές με την αποστολή, το όραμα, τους στόχους, το περιβάλλον και την κουλτούρα της εταιρίας και εκμεταλλεύσου αυτές τις πληροφορίες γράφοντας τι σε ελκύει πιο πολύ σε αυτή την επιχείρηση.

Πιθανώς να σου αρέσει το προϊόν/υπηρεσία της εταιρίας ή θαυμάζεις το γεγονός πως δίνουν ένα Χ ποσό των κερδών τους σε φιλανθρωπίες. Ίσως υπάρχει ένας αξιοθαύμαστος ηγέτης στην εταιρία που θα ήθελες να γνωρίσεις και να συνεργαστείς μαζί του. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, γράψε τον προσεκτικά δείχνοντας στην εταιρία πως δεν είναι στην ίδια μοίρα με άλλες 100 εταιρίες που προηγουμένως έκανες την αίτηση σου. Δείξε πραγματικό ενδιαφέρον και δεν θα χάσεις!

4. Και κλείνουμε απλά! – Στο κλείσιμο της συνοδευτικής επιστολής σου γράψε πως ανυπομονείς να λάβεις την απάντηση της εταιρείας και πως θα ήθελες να συζητήσεις από κοντά το ρόλο σου στην εταιρία, καθώς και την επαγγελματική προϋπηρεσία σου με λεπτομέρεια. Τόσο απλά!

Τέλος, πως μπορείς να κάνεις τη συνοδευτική επιστολή σου να ξεχωρίσει και να αντικατοπτρίζει την κουλτούρα της επιχείρησης?

Η καλύτερη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πως θα πρέπει το ύφος, ο τόνος και η γλώσσα που χρησιμοποιείς στη συνοδευτική επιστολή να είναι παρόμοια με αυτά της εταιρίας. Η κάθε συνοδευτική επιστολή είναι διαφορετική και δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να γράψεις με το ίδιο ύφος για μια θέση τραπεζίτη ή μια θέση marketing manager, είτε ανήκει στον ίδιο ή διαφορετικό κλάδο.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις μια γεύση της κουλτούρας της επιχείρησης είναι να μιλήσεις σε κάποιον ο οποίος εργάζεται ή έχει εργαστεί στο παρελθόν στη συγκεκριμένη επιχείρηση ή κάνοντας μια επίσκεψη στο website της εταιρίας στην κατηγορία που μιλάει για καριέρα. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν πολύ υλικό από εργαζομένους που λένε πόσο καταπληκτική είναι η ζωή τους στην εταιρία. Επίσης, μπορείς να ακολουθήσεις τις εταιρίες αυτές στα social media και να δεις ακριβώς τις δράσεις τους και την κουλτούρα που επικρατεί εκεί.

Σε μια εταιρία που εκτιμούν το humor και την αυθεντικότητα, δείξ’ τους το στη συνοδευτική επιστολή σου. Αν η εταιρία στην οποία κάνεις αίτηση προωθεί την αριστεία και το prestige στην εικόνα της, θα πρέπει να δείξεις ένα πιο σοβαρό και επιτυχημένο προφίλ υποψηφίου. Σημασία δεν έχει μόνο ο τόνος της γραφής σου και το τι λες, αλλά και το πώς το λες. Το στυλ γραφής μιας συνοδευτικής επιστολής πρέπει να μοιάζει με αυτό ενός επαγγελματικού email που θα έστελνες σε έναν εξωτερικό συνεργάτη. Αν αμφιβάλλεις ποτέ για το σωστό ύφος στην επιστολή σου, σκέψου το όπως είπαμε παραπάνω και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Κάνε την αρχή στην αίτησή σου με ένα επαγγελματικό βιογραφικό:

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.