Πως να κερδίσεις τη θέση εργασίας χωρίς προϋπηρεσία

3-logoi-pou-tha-se-proslaboun-xwris-prouphresia
Θέλεις να εργαστείς σε μια νέα βιομηχανία στην οποία δεν έχεις καθόλου εμπειρία. Αντί να αφήσεις την έλλειψη εμπειρίας να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα σου, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία! Ίσως είναι ο μοναδικός λόγος που θέλουν να σε προσλάβουν.

Αλήθεια!

Η έλλειψη εμπειρίας σε ορισμένους τομείς επαγγελμάτων μπορεί να είναι απαγορευτική για να βρεις τη θέση εργασίας που αναζητάς, και ίσως να αισθάνεσαι και άσχημα ή αντάξιος των περιστάσεων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αν θέλεις όμως να πιάσεις μια θέση εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο, κάν’ το! Αντιστάθμισε την έλλειψη εμπειρίας με την αξία και την προοπτική που μπορείς να προσφέρεις στην επιχείρηση. Δεδομένου ότι δεν έχεις μακρόχρονη εμπειρία στο συγκεκριμένο κλάδο, η προσήλωση σου να μάθεις και να εξειδικευτείς στο συγκεκριμένο κλάδο μπορεί να σου εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας στην εταιρία.

Ο «κοινός υποψήφιος», δηλαδή αυτός που πληροί όλα τα κριτήρια πρόσληψης με εμπειρία στον κλάδο, δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη λύση για τους ανθρώπους που προσλαμβάνουν. Ένα άτομο που έχει όρεξη, πάθος και προσήλωση σε αυτό που κάνει μπορεί να φανεί εξίσου σημαντικό ή πολυτιμότερο από ένα έμπειρο στέλεχος του κλάδου, ακόμη κι αν δεν έχει καθόλου σχετική εμπειρία στον συγκεκριμένο κλάδο.

Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή να μπεις στο κλίμα, χωρίς σχετική προϋπηρεσία. Όπως ξέρουμε, στις περισσότερες θέσεις εργασίας «τα πράγματα γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο» κι εσύ είσαι αυτός που έρχεται με μια νέα προοπτική, βλέποντας λίγο διαφορετικά τα πράγματα, για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στην εταιρία.

Εδώ θα βρεις 3 λόγους που εξηγούν πως μπορείς τελικά να διεκδικήσεις τη δουλειά των ονείρων σου, παρά την έλλειψη εμπειρίας:

1. Βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά από την πρώτη στιγμή!

Όλοι μας ξεκινάμε από χαμηλά στην πρώτη μας δουλειά.

Όταν ξεκινάς από χαμηλά και βλέπεις πως η δουλειά που κάνεις δεν συμπίπτει με αυτό που έχεις ονειρευτεί να κάνεις για την υπόλοιπη ζωή σου, ξεκινάς από την αρχή ξανά, και μόλις καταλάβεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις τελικά, κοιτάς τη θέση σου υπό άλλη οπτική γωνία.

Από μια άλλη – εξίσου πολύτιμη – προοπτική. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Το ξεκίνημα από την αρχή σε ένα νέο κλάδο μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Όλοι μας φοβόμαστε μην αποτύχουμε στους στόχους και τα όνειρα που θέτουμε καθημερινά, ειδικά αν οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν είναι δραστικές. Αλλά, μερικές φορές, είναι αυτή ακριβώς η μεγάλη αλλαγή και η αλλαγή προοπτικής που ένας εργοδότης/βιομηχανία χρειάζεται για να πετύχει.

Μην περιορίζεις τον εαυτό σου και τις δυνατότητες σου αν δεν δεις τις συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία. Μην κρίνεις τις ευκαιρίες πριν ακόμη τις δοκιμάσεις. Δοκίμασε τις δυνάμεις και τις δυνατότητες σου πριν ορίσεις την τύχη σου, κι άσε τη μοίρα να καθορίσει τον τελικό προορισμό σου.

2. Η καινοτομία ως τρόπος σκέψης είναι πιο σημαντική από ποτέ!

Η ικανότητα σου να καινοτομείς είναι πολύ σημαντική για να προχωρήσεις στην καριέρα σου, είτε αλλάζεις κλάδο εργασίας, είτε όχι.

Κινούμαστε σε μια εποχή δημιουργικότητας , όπου οι επαναλαμβανόμενες εργασίες γίνονται πλέον από computers ή robots ή δίνονται outsource σε άλλες εταιρίες.

Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεσαι δεν μπορεί να αντιγραφεί.

Οι κινήσεις που κάνεις στην επαγγελματική και ακαδημαϊκή σου ζωή είναι αυτές που θα σε ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό. Αν παραμείνεις στάσιμος και είσαι ευχαριστημένος με ότι ήδη γίνεται στην εταιρία, δεν θα έχεις ποτέ την ευκαιρία να θέσεις προκλήσεις στον εαυτό σου και να πραγματοποιήσεις projects που θα πάνε την εταιρία ένα βήμα παρακάτω.

Ως νεοεισερχόμενος στον κλάδο, έχεις τη μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτείς τη δημιουργικότητα σου και να ξεχωρίσεις από την αρχή, απλά και μόνο γιατί τόλμησες να σκεφτείς δημιουργικά και να πας κόντρα στο ρεύμα.

3. Επειδή και άλλοι το επιχείρησαν – και πέτυχε!

Χρησιμοποίησε τη γνώση και την εμπειρία που έχεις αποκτήσει στο παρελθόν σε άλλους τομείς και βάλ’ τη σε εφαρμογή στο συγκεκριμένο κλάδο.

Αν δεν γνωρίζεις τι μπορείς ή δεν μπορείς να κάνεις ή αν είναι σωστό να το κάνεις, τότε είναι πιο εύκολο! Δεν έχεις αυτό το φόβο μην κάνεις κάτι που είναι εκτός ρουτίνας, διότι πολύ απλά δεν γνωρίζεις πως έχουν τα πράγματα.

Αυτή η εμπειρία από πολλούς διαφορετικούς κλάδους είναι που κάνει τη διαφορά όταν μπαίνεις σε έναν νέο κλάδο.

Φέρνεις μαζί σου ένα νέο τρόπο σκέψης κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό σε πολλές περιπτώσεις για την εταιρία.

Ως νεοεισερχόμενος, οι κοινωνικές δεξιότητες σου είναι αυτές που μετράνε – η κριτική σκέψη, η κατανόηση των ανθρώπων και της εταιρικής στρατηγικής και η δημιουργικότητα σου.

Χρησιμοποίησε όλα αυτά τα «όπλα» που διαθέτεις με τρόπο που η βιομηχανία δεν έχει ξαναδεί.

Συνεχώς να είσαι ανοιχτός σε καινοτόμες ιδέες και προοπτικές και θα βρεις σίγουρα τον τρόπο να πετύχεις.

Κάνε την αρχή με ένα επαγγελματικό βιογραφικό:

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.