Πώς να στοχεύσεις σωστά το βιογραφικό σου!

pws-na-stoxeuseis-swsta-to-viografiko-sou

Το βιογραφικό σου θα πρέπει να περιέχει σχετικές πληροφορίες, αν θέλεις να προσληφθείς. Αν αγνοήσεις αυτή τη συμβουλή, απλά θα συνεχίσεις να χάνεις το χρόνο σου στέλνοντας άσκοπα χιλιάδες βιογραφικά που καταλήγουν όλα στο ίδιο μέρος, στον κουβά!

Το συχνότερο λάθος που κάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι είναι ότι απλά στέλνουν το ίδιο βιογραφικό μέσω email σε όλους τους εργοδότες, δίχως να νοιάζονται πραγματικά αν οι δεξιότητες, οι προηγούμενες εμπειρίες και η ειδίκευση τους ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας στην οποία κάνουν αίτηση. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι υποψήφιοι αποτυγχάνουν «με το καλημέρα» και εκνευρίζονται στην προσπάθεια τους να βρουν μια δουλειά.

Αν το βιογραφικό σου δεν δείχνει ξεκάθαρα πως οι δεξιότητες, οι εμπειρίες και τα επιτεύγματα σου είναι σχετικά με τις ανάγκες της θέσης, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να πάρεις τη θέση εργασίας. Πρέπει να δείξεις σχετικός. Δεν χρειάζεται λοιπόν να “spam-άρεις” τους Υπεύθυνους Προσλήψεων με βιογραφικά που είναι άσχετα με τη θέση εργασίας που σου προσφέρουν!

Δες επίσης: Πώς να παρουσιάσετε τις δεξιότητες σας στο βιογραφικό σας

Το καλύτερο βιογραφικό είναι αυτό που δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στον υπεύθυνο προσλήψεων σχετικά με τις δεξιότητες του υποψηφίου και τις εμπειρίες του, που ιδανικά θα πρέπει να ενισχύουν την εικόνα του για τη συγκεκριμένη θέση. Το λιγότερο που θα κερδίσει είναι λίγο παραπάνω χρόνο από τους συν-υποψηφίους του που δεν κάθισαν να στοχεύσουν κατάλληλα το βιογραφικό τους για τη συγκεκριμένη θέση.

Εδώ θα βρεις 10 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει:

  1. Δούλεψε σκληρά για να χτίσεις και να διατηρήσεις το δίκτυο γνωριμιών σου! Συσχετίσου με επιχειρηματικό κόσμο στον κλάδο που θέλεις να εργαστείς (online και off-line). Το βιογραφικό σου θα ταξιδέψει πιο γρήγορα αν γνωρίζεις τα κατάλληλα άτομα, στις κατάλληλες θέσεις πριν κάνεις την αίτηση σου.
  2. Κάνε αίτηση σε θέσεις εργασίας οι οποίες είναι απόλυτα σχετικές με την ειδικότητα σου, το ποιος είσαι και τι ξέρεις να κάνεις, καθώς και συμβατές με τις δεξιότητες σου και το πλάνο καριέρας σου. Αν δείξεις πως μπορείς να λύσεις τα προβλήματα και να αυξήσεις την παραγωγικότητα τους, είναι σίγουρο πως θα σε καλέσουν για συνέντευξη.
  3. Δείξε την σχετικότητα στο βιογραφικό σου. Κάθε προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σου θα πρέπει να δείχνει τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απέκτησες για την επόμενη θέση που θέλεις να κερδίσεις.
  4. Αφαίρεσε τις περιττές λεπτομέρειες, όσο αναφορά τα επιτεύγματα και τις θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι άσχετες με τη θέση στην οποία κάνεις αίτηση.
  5. Πρόσθεσε μόνο τη σχετική Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση. Αν δεν έχεις πτυχίο Πανεπιστημίου/Κολεγίου/ΤΕΙ, βάλε το πτυχίο λυκείου, αλλά τίποτα πιο πριν.
  6. Το βιογραφικό σου θα πρέπει να είναι γεμάτο με θετικές λέξεις και ιστορίες, καθώς και επιτυχίες και επιτεύγματα από την καριέρα σου.
  7. Βάλε έναν τίτλο στο βιογραφικό σου που να δείχνει επαγγελματισμό όπως «Γιώργος Παπαδόπουλος – Βιογραφικό 2014» και όχι «Βιογραφικό.doc».
  8. Συμπλήρωσε σχετικές πιστοποιήσεις, βραβεία ή επαίνους. Άσε τα υπόλοιπα έξω από το βιογραφικό σου.
  9. Αν μια προηγούμενη θέση εργασίας σου δεν ταιριάζει με αυτή που κάνεις την αίτηση, προσπάθησε να γράψεις λιγότερα πράγματα για αυτή για να εξοικονομήσεις πολύτιμο χώρο και να δώσεις έμφαση στις τελευταίες εργασίες που είναι πιο σχετικές.
  10. Τέλος, ξανακοίταξε το βιογραφικό σου και την περιγραφή της θέσης εργασίας. Αν ταιριάζουν, στείλε το βιογραφικό μαζί με μια στοχευμένη συνοδευτική επιστολή. Καλή Επιτυχία!

Αν ακολουθήσεις προσεκτικά αυτές τις συμβουλές, ενισχύεις σημαντικά το βιογραφικό σου έναντι των άλλων υποψηφίων. Ρώτα ξανά τον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις πριν στείλεις το επόμενο βιογραφικό: «Είναι οι δεξιότητες μου, η ειδικότητα μου και οι εμπειρίες μου συμβατές με τη θέση εργασίας? Φαίνεται αυτό στο βιογραφικό μου?»

Αν η απάντηση είναι ναι, είσαι σε καλό δρόμο.
Αν δεν είσαι σίγουρος, συμβουλεύσου τους ειδικούς…

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.