Πώς θα κερδίσεις τη δουλειά των ονείρων σου

pws-tha-kerdiseis-tin-douleia-twn-oneirwn-sou

Στέλνεις το βιογραφικό σου. Μέσα έχεις βάλει και μια συνοδευτική επιστολή. Ζητάς και από κάποιον γνωστό να κάνει την σύσταση, λέγοντας δυο καλές κουβέντες για σένα. Και μετά περιμένεις. Και περιμένεις. Και δεν παίρνεις ποτέ τη δουλειά. Γιατί?

– Γιατί δεν έκανες την απαραίτητη προεργασία!

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης. Συστήματα παρακολούθησης υποψηφίων, φίλτρα που εντοπίζουν λέξεις-κλειδιά και όχι ταλέντα, και εργοδότες ή HR Managers που δεν ψάχνουν τους ιδανικότερους υποψηφίους για μια ανοιχτή θέση παρά καλύπτονται με μέτριους υποψηφίους που αναζητούν το βασικό μισθό, προσφέροντας λίγο άνω του μετρίου υπηρεσίες στην επιχείρηση.

Αλλά υπάρχει κάτι που μπορείς να ελέγξεις σε όλη τη διαδικασία και αυτό είναι η δουλειά που βάζεις κατά τη διάρκεια της αίτησης σου.

Αν δυσκολεύεσαι να πάρεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι, μην παραπονιέσαι! Μην κατηγορείς άλλους και μην κατακρίνεις το σύστημα! Μπορεί το σύστημα, όπως λες, μερικές φορές να είναι άδικο – αποδέξου το και προχώρα, ώστε να βρεις τη λύση για να το κερδίσεις. Δεσμεύσου στον εαυτό σου πως θα κάνεις περισσότερα για να πετύχεις το στόχο σου. Έτσι μόνο θα ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό. Έτσι μόνο θα κερδίσεις τη δουλειά που έχεις πραγματικά ονειρευτεί!

Προσπάθησε τα παρακάτω για να βελτιώσεις τις πιθανότητες σου:

1. Στόχευσε την εταιρία που θέλεις να εργαστείς

Το θεωρείς δεδομένο αλλά οι περισσότεροι υποψήφιοι κάνουν το ίδιο λάθος. Νομίζουν πως βελτιώνουν τις πιθανότητες ποντάροντας σε παραπάνω εταιρίες, αλλά πώς είναι τα πράγματα στην πραγματικότητα?

Οι μαζικές αιτήσεις δεν σε ξεχωρίζουν σε τίποτα από τον επόμενοι υποψήφιο στη λίστα και έτσι είναι δύσκολο ο εργοδότης να δει την αξία σου μέσα από το γενικό βιογραφικό σου.

Αντί λοιπόν να στέλνεις μαζικά βιογραφικά σε κάθε θέση εργασίας που βρίσκεις, βάλε χρόνο και μελέτησε προσεκτικά, ώστε να βρεις την εταιρία που σε ενδιαφέρει περισσότερο να κάνεις την αίτηση σου.

2. Πρέπει να γνωρίζεις πραγματικά την εταιρία

Ας υποθέσουμε πως είμαι ο εργοδότης και βλέπω την παρακάτω φράση στο βιογραφικό σου: «Θα ήθελα πολύ να εργαστώ στην εταιρία σας», γράφεις εσύ. Αυτό που ακούω εγώ είναι: «Θα ήθελα πολύ να με πληρώνετε».

Δεν μπορείς να λες πως θέλεις να εργαστείς στην εταιρία μου αν δεν γνωρίζεις τα πάντα γι’ αυτήν. Αυτή είναι η διαφορά του να θέλεις απλά μια δουλειά και του να αναζητάς έναν ενεργό ρόλο μέσα σε μια επιχείρηση. Μίλησε σε φίλους και γνωστούς, συγγενείς, πελάτες και συνεργάτες…όποιον βρεις. Βρες επαφές μέσα από την εταιρία και δες τα προφίλ τους στα social media (Facebook, LinkedIn). Όταν γνωρίζεις τους ανθρώπους, γνωρίζεις την εταιρία και την κουλτούρα της.

Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για την εταιρία στην οποία κάνεις αίτηση. Μετά αξιοποίησε τα για να ξεχωρίσεις!

3. Βρες τον τρόπο να ξεχωρίσεις από την πρώτη στιγμή

Πολλές εταιρίες βλέπουν την εκπαίδευση των εργαζομένων ως αναγκαίο κακό. Η εκπαίδευση παίρνει χρόνο, χρήμα, προσπάθεια…καθένα από τα οποία είναι πολύτιμα στοιχεία και διατίθενται σε περιορισμένη ποσότητα μες στην εταιρία. Ο ιδανικός υποψήφιος είναι αυτός που μπορεί να είναι παραγωγικός από την πρώτη κιόλας μέρα!

Αν και δεν μπορείς να είσαι έτοιμος να κάνεις τα πάντα από την πρώτη κιόλας μέρα, βοηθάει στην αίτηση σου αν δείξεις πως είσαι ικανός να κάνεις επιτυχημένα κάποια από τα καθήκοντα της ανοιχτής θέσης εργασίας. Να θυμάσαι πως μια καινούργια πρόσληψη λειτουργεί σαν επένδυση για την εταιρία και εσύ πρέπει να δείξεις πως είσαι η καλύτερη επένδυση που μπορούν να κάνουν τη δεδομένη στιγμή.

Βρες 2-3 πράγματα στα οποία έχεις εξειδίκευση ή προϋπηρεσία και δείξε πως μπορείς να γίνεις χρήσιμος από την πρώτη κιόλας μέρα!

4. Μην λες μόνο. Δείξε τι αξίζεις!

Φανέρωσε ότι έχεις στο τραπέζι. Αν είσαι προγραμματιστής, δείξε ένα site ή application το οποίο έχεις δημιουργήσει πρόσφατα. Αν κάνεις αίτηση για πωλητής ή υπεύθυνος πωλήσεων, δημιούργησε ένα σχέδιο για το πώς σκοπεύεις να μπεις σε νέες αγορές ή να στοχεύσεις συγκεκριμένα target groups και περιέγραψε πως θα εφαρμόσεις την κατάλληλη στρατηγική marketing για να το πετύχεις.

Το να δείξεις αυτά που έχεις να πεις είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αποδείξεις ότι γνωρίζεις τα πάντα για την εταιρία και το τι έχεις να προσφέρεις σε αυτήν. Αυτή σου η ενέργεια θα φανεί εντυπωσιακή στον εργοδότη, καθώς θα διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να έχει πως είσαι άλλος ένας πολυλογάς χωρίς ουσία και καμία δράση.

Τώρα κατάλαβες γιατί πρέπει να κάνεις τη σωστή προετοιμασία από πριν? Πρέπει να έχεις ετοιμάσει ένα πλάνο ή μια παρουσίαση? Μάλλον όχι…αλλά με αυτή την κίνηση σίγουρα θα ξεχωρίσεις.

Μην αφήσεις ποτέ την τύχη σου στα χέρια άλλων, όταν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου με την κατάλληλη προετοιμασία.

5. Χρησιμοποίησε κάποια σύσταση μέσα στην εταιρία

Ο εταιρικός κόσμος είναι πάνω απ’ όλα διαπροσωπικές σχέσεις. Όλος ο κόσμος έχει «καεί» από κακές προσλήψεις, οπότε μια καλή σύσταση από κάποιον που εμπιστεύεσαι είναι κάτι παραπάνω από χρυσάφι στα χέρια του εργοδότη.

Θα πρέπει να ψάξεις βαθιά στις επαφές σου ακόμη και να κάνεις καινούργιες επαφές στην προσπάθεια σου να βρεις τον άνθρωπο που θα σε συστήσει στην εταιρία, αλλά πίστεψε με – αξίζει τον κόπο.

Γνωρίζοντας πως είσαι συστημένος από έναν έμπιστο εργαζόμενο της εταιρίας, αμέσως σου δίνει μερικούς πόντους παραπάνω για να πάρεις τη συνέντευξη και γιατί όχι, τη δουλειά!

6. Να είσαι αυτός που θα χτυπήσει την πόρτα

Δεν χρειάζεται να περιμένεις κάποιον να σου τηλεφωνήσει για συνέντευξη. Δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι να δεις την κατάλληλη ανοιχτή θέση. Έτσι κι αλλιώς, έχεις ήδη βρει τρόπους να βοηθήσεις την εταιρία στην οποία θέλεις να εργαστείς. Κάνε μια εισαγωγή, συνάντησε κάποιον υπεύθυνο ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη σου και παρουσίασε επαγγελματικά τον εαυτό σου.

Πιστεύεις δεν θα πετύχει? Θα πετύχει! Αρκεί να δείξεις και στο πρόσωπο απέναντι σου πως θα επωφεληθεί η εταιρία από την πρόσληψη σου. Μπορείς να πεις: «Ειλικρινά θέλω να εργαστώ στην εταιρία σας. Γνωρίζω πως είστε ο υπεύθυνος για τo social media marketing της εταιρίας και θα ήθελα να σας ενημερώσω πως έχω αναπτύξει ένα μοντέλο διαχείρισης εργασιών, ώστε να μετράτε την απόδοση των δραστηριοτήτων σας (ROI), την αναγνωρισιμότητα του brand σας (brand recognition)…το οποίο θα ήθελα να σας δείξω κι από κοντά. Μπορεί να υπάρχει κάτι χρήσιμο στην όλη συζήτηση και να το αξιοποιήσετε στη δουλειά σας. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε!»

Κάνε σωστά την προσέγγιση σου και θα σε προσέξουν – ειδικά οι μικρο-μεσαίοι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον που να μην θέλει να ακούσει πως μπορεί να βελτιώσει την επιχείρηση του.

7. Διεκδίκησε τη θέση, παρουσίασε πειστικά τον εαυτό σου

Οι περισσότεροι εργοδότες δεν είναι απόλυτα σχετικοί με τη διαδικασία της συνέντευξης, ειδικά οι μικρο-επιχειρηματίες. Όπως λένε οι περισσότεροι: «Δεν είμαι HR, επιχείρηση έχω!».

Συνεπώς, θα πρέπει να είσαι ευθύς και στο θέμα κάθε στιγμή. Εξήγησε τι μπορείς να προσφέρεις. Περιέγραψε την επαγγελματική σου εμπειρία. Μην αρχίσεις να μιλάς για το τι σημαίνει η δουλειά για σένα. Μίλησε για το πώς θα επωφεληθεί η επιχείρηση αν προσληφθείς. Δείξε πως είναι κάτι διαφορετικό για σένα το να δουλεύεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση και πως είσαι ενθουσιασμένος με την πρόκληση αυτή. Πούλα τον εαυτό σου: χρησιμοποίησε όλα όσα ξέρεις για την εταιρία και πως θα κάνεις τη διαφορά μόλις προσληφθείς.

8. Ζήτα τη δουλειά

Πολλοί υποψήφιοι δεν κλείνουν τη συζήτηση. Αφήνουν να περάσει ο καιρός περιμένοντας την τελική απόφαση του εργοδότη.

Αν γνωρίζεις πραγματικά πως θέλεις αυτή τη δουλειά – και θα πρέπει να ξέρεις μέχρι αυτή τη στιγμή – ζήτα τη δουλειά από τον εργοδότη. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις, αντιθέτως έχεις πολλά να κερδίσεις. Ποιος ξέρει? Αν έχεις δουλέψει τόσο σκληρά για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό, μπορεί να προσληφθείς εκείνη τη στιγμή.

Ξέρω τι σκέφτεσαι: Είναι πολύ δουλειά , ειδικά κιόλας αν ξέρεις πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα πάρεις τη θέση στο τέλος.

Ας αντιστρέψουμε το σκεπτικό μας. Κάνοντας ότι κάνει ο καθένας στην αγορά εργασίας σίγουρα δεν θα σου φέρει τη δουλειά που τόσο επιθυμείς. Κάνε την προεργασία που χρειάζεται, δείξε πως είσαι διαφορετικός και έπειτα θα έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρεις τη δουλειά των ονείρων σου.

Κάνε την αρχή στην αίτησή σου με ένα επαγγελματικό βιογραφικό:

Φτιάξε το βιογραφικό σου

 

Comments

comments

Topcvmakers

Leave a Reply

Your email address will not be published.